Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης

Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης

Σακχαρώδης διαβήτης κύησης (ΣΔΚ) ονομάζεται η διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έχει συγκεκριμένα κριτήρια διάγνωσης, τα οποία καθορίζονται από τις τιμές της γλυκόζης σε εξετάσεις αίματος που πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένες φάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έχει παρατηρηθεί ότι η συχνότητα εμφάνισής του στον πληθυσμό είναι περίπου στο 18% με αυξανόμενη τάση τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της επιδημικής αύξησης της παχυσαρκίας.

Στόχος της στενής παρακολούθησης γυναικών με ΣΔΚ είναι η διατήρηση φυσιολογικών τιμών γλυκόζης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού μέσω της καθημερινής μέτρησης των τιμών γλυκόζης αίματος ( Αυτοέλεγχος τιμών γλυκόζης: το πρωί νηστική και 1 ώρα μετά τα γεύματα ).

Δοκιμασία φόρτισης με γλυκόζη – Καμπύλη γλυκόζης

Πραγματοποιείται μεταξύ της 24ης -28ης εβδομάδας κύησης με τη χρήση 75 γραμμαρίων γλυκόζης σε όλες τις εγκύους στις οποίες δεν διαπιστώθηκε σακχαρώδης διαβήτης στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Διαδικασία

  • Μέτρηση – αιμοληψία το πρωί νηστική.
  • Λήψη 75 γραμμαρίων γλυκόζης από το στόμα.
  • Μέτρηση – αιμοληψία 1 ώρα και 2 ώρες μετά από τη λήψη γλυκόζης.
  • Η καμπύλη πρέπει να γίνεται πρωί, μετά από τουλάχιστον 8ωρη νηστεία.
  • Τρείς ημέρες πριν την καμπύλη, ελεύθερη διατροφή χωρίς διαιτητικούς περιορισμούς και με συνήθη φυσική δραστηριότητα.
  • Κατά την εξέταση, μέχρι να ολοκληρωθούν οι αιμοληψίες δεν πρέπει να πιείτε νερό ή να καταναλώσετε τροφή, να καπνίσετε και να περπατήσετε.

Υπεργλυκαιμία στην κύηση

Φυσιολογικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα της εγκύου είναι κατά 10% μειωμένα σε σχέση με τα επίπεδα εκτός κύησης. Τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης της μητέρας διέρχονται τον πλακούντα και προκαλούν ένα υπεργλυκαιμικό ενδομήτριο περιβάλλον για το έμβρυο. Αυτή η κατάσταση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ανάπτυξη του εμβρύου και, ειδικά αν παραμείνει αδιάγνωστη, μπορεί να είναι καθοριστική στη διαμόρφωση νοσηρότητας τόσο για το έμβρυο όσο και για τη μητέρα.

Αδιάγνωστος ή κακώς ρυθμισμένος ΣΔΚ εκδηλώνεται με σημεία μακροσωμίας στο μαιευτικό υπερηχογράφημα του εμβρύου ( δυσανάλογα αυξημένο βάρος του εμβρύου σε σχέση με την εβδομάδα κύησης). Η σωστή αντιμετώπιση αφενός επικαθορίζει την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου και αφετέρου συμβάλλει καθοριστικά στην πρόληψη της εμφάνισης υπέρτασης κύησης και προεκλαμψίας.

Αντιμετώπιση

Θεραπεία πρώτης γραμμής αποτελούν η κατάλληλη δίαιτα και η σωματική άσκηση. Αν αυτά αποτύχουν, τότε προστίθεται η θεραπεία με ινσουλίνη.

  • Ο ΣΔΚ με φυσιολογικές τιμές γλυκόζης δεν αποτελεί ένδειξη για καισαρική τομή .
  • Ο θηλασμός είναι επιθυμητός (απαιτείται επιπλέον θερμιδική κάλυψη περίπου 500kcal/ημέρα).
  • Συνιστώμενη αύξηση Σωματικού Βάρους στην κύηση
ΔΜΣ (BMI) πριν την κύηση Συνιστώμενη συνολική αύξηση ΣΒ στην κύηση (Kg) Προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη (Kcal/kg/d)
Μειωμένου ΣΒ <18.5 12.5-18.0 36-40
Φυσιολογικού ΣΒ 18.5-24.9 11.5-16.0 30
Υπέρβαρες 25.0-29.9 7.0-11.5 24
Παχύσαρκες ≥30.0 5.0-9.0 12