Ψυχολογία της εγκύου

Ψυχολογία της εγκύου

Ο ρόλος της μητρότητας είναι ένας ρόλος μοναδικός, τρυφερός και συνάμα δύσκολος. Η αγάπη και το μητρικό ένστικτο θα σας δώσει την ενέργεια και τη δύναμη για να ανταποκριθείτε στο νέο σας ρόλο.

Με λίγα λόγια, η μητρότητα και η πατρότητα είναι κάτι που μαθαίνονται στην πορεία και εσείς σίγουρα θα τα καταφέρετε θαυμάσια. Η αναμονή, το μεγαλείο του τοκετού, η απερίγραπτη χαρά που θα αισθανθείτε όταν πάρετε αγκαλιά το μωρό σας είναι συναισθήματα που δεν περιγράφονται παρά μόνο βιώνονται.

Κάντε υπομονή μερικούς μήνες και θα δείτε ότι αυτές οι ανησυχίες σας θα εξαφανιστούν. Μοιραστείτε τους φόβους σας και τους προβληματισμούς σας με το σύντροφό σας και αφήστε τον να είναι ο συνοδοιπόρος σας σε αυτό το μαγικό ταξίδι.

Πόσο επηρεάζονται οι σχέσεις με το σύντροφo

Ο ερχομός ενός μωρού, αν είναι κοινή συνειδητή απόφαση, θα σας χαροποιήσει και θα ενδυναμώσει τη σχέση σας. Είναι σημαντικό σε αυτή τη φάση της ζωής σας να μπορέσετε να είστε μαζί με το σύντροφό σας.

Να μοιράζεστε τα πάντα και να είστε ακριβώς όπως και πριν.

Ο ύπνος της εγκύου

Είναι πολύ φυσιολογικό σε αυτή την περίοδο της ζωής σας να αισθάνεστε έντονη την επιθυμία να κοιμάστε πιο συχνά απ’ ό,τι παλαιότερα. Ο οργανισμός σας κουράζεται πιο εύκολα και ζητά ξεκούραση. Εσείς προσπαθήστε να ρυθμίσετε τη διάρκεια του ύπνου σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Ενώ κάνετε σχεδόν ό,τι και πριν, τώρα κουράζεστε πολύ εύκολα διότι όλα τα όργανά σας λειτουργούν διαφορετικά, σε άλλους ρυθμούς και ο οργανισμός σας είναι λογικό να κουράζεται πιο εύκολα. Μην ξεχνάτε ότι μεγαλώνει μέσα σας μια νέα ζωή. Συνεχίστε να κάνετε ό,τι και πριν την εγκυμοσύνη, απλά τώρα μην καταβάλετε υπερβολικές προσπάθειες και λειτουργήστε σκεπτόμενες ότι δεν είστε μόνες σας. Μπορεί να νιώθετε πολύ κουρασμένη, επειδή δεν καταφέρνετε να κοιμάστε όσο θέλετε. Από την άλλη, όμως, μπορεί να αισθάνεστε και γεμάτη ενεργητικότητα και ζωντάνια. Αυτές τις στιγμές μπορεί να θέλετε να αναστατώσετε το σπίτι και να φέρετε τα πάνω–κάτω. Μην το παρακάνετε γιατί είναι πολύ εύκολο να κουραστείτε.

Καθώς πλησιάζουν οι μέρες του τοκετού, μπορεί να έχετε αϋπνία. Κι αυτό γιατί η παρουσία του εμβρύου γίνεται πλέον πιο αισθητή, αφού το έμβρυο κλωτσάει, κινείται και συνεχώς αλλάζει στάσεις.

Μικρές συμβουλές για ξεκούραση

  • Ζητήστε από τους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιβάλλον σας να σας βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού και οπουδήποτε κρίνετε εσείς σκόπιμο.
  • Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να ξεκουράζετε τα πόδια σας όσο πιο συχνά μπορείτε. Άλλωστε αυτά σηκώνουν όλο το βάρος των περιστάσεων!! Ξαπλώστε και τοποθετήστε τα πόδια σας ψηλά. Αν εργάζεστε σε γραφείο, μπορείτε να πάρετε ένα μικρό σκαμπό για τα πόδια. Υπάρχουν ακόμα και ειδικά τέτοια «πατάκια» που θα βρείτε σε καταστήματα με είδη γραφείου.
  • Απολαύστε ένα χαλαρωτικό μπάνιο! Θα ξεκουράσετε όχι μόνο το σώμα σας, αλλά και το πνεύμα.
  • Στον ελεύθερο χρόνο σας να κάνετε όσα περισσότερα από τα πράγματα που σας ευχαριστούν.

Μικρές συμβουλές για ευχάριστο ύπνο

  • Πιείτε ένα ζεστό γάλα ή ένα αφέψημα πριν πέσετε στο κρεβάτι.
  • Ζητήστε από το σύντροφό σας να σας κάνει ένα μασάζ για να σας χαλαρώσει.
  • Επιλέξτε να ακούσετε χαλαρωτική μουσική.