Οι αλλαγές στο σώμα της εγκύου

Οι αλλαγές στο σώμα της εγκύου

Η εγκυμοσύνη αλλάζει το γυναικείο σώμα και όσο περνάνε οι μήνες οι αλλαγές αυτές θα είναι περισσότερο εμφανείς. Το σώμα σας θα πρέπει να προσαρμοστεί στις συνεχόμενες και αυξανόμενες απαιτήσεις του μωρού που μεγαλώνει. Μερικές φορές θα αισθάνεστε άσχημη και πολύ χοντρή. Γι' αυτό θα πρέπει να περιποιείστε τον εαυτό σας όπως και πριν.

Η αλλαγή στο στήθος είναι ένα από τα πρώτα εμφανή σημάδια της εγκυμοσύνης. Οι μαστικοί αδένες μεγαλώνουν και σκληραίνουν. Στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, το δέρμα των μαστών τεντώνεται και τα αγγεία που βρίσκονται στην επιφάνεια γίνονται πιο εμφανή.

Στο τέλος του 4ου μήνα, ίσως και νωρίτερα, θα παρατηρήσετε την εμφάνιση ενός κιτρινωπού υγρού. Αυτό ονομάζεται πρωτόγαλα και παράγεται και τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, δηλαδή πριν τη ροή του κανονικού γάλακτος.

Θα πρέπει να προμηθευτείτε ένα στηθόδεσμο κατάλληλο για εγκυμοσύνη. Ο ειδικά σχεδιασμένος στηθόδεσμος για την περίοδο της εγκυμοσύνης, θα συγκρατήσει τους μαστούς και θα διευκολύνει τις κινήσεις σας. Τους τελευταίους μήνες, θα αισθάνεστε τις θηλές σας πολύ ευπαθείς και ίσως υπάρχει κάποια εκροή.

Μπορείτε αν θέλετε να καλύψετε τις θηλές με μια μαλακή γάζα ή ένα προστατευτικό κάλυμμα, το οποίο θα προμηθευτείτε από τα καταστήματα για μέλλουσες μητέρες. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε για την υγιεινή της θηλής και της περιοχής του στήθους.