Ενοχλήσεις κατά την εγκυμοσύνη

Ενοχλήσεις κατά την εγκυμοσύνη

Κάθε εγκυμοσύνη είναι ξεχωριστή και ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά. Κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών, ο οργανισμός σας αλλάζει και ορισμένες σωματικές ενοχλήσεις μπορεί να σας απασχολήσουν. Με τη βοήθειά μου θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε αυτές τις μικρές δυσκολίες και να απολαύσετε τη χαρά που θα νιώθετε καθώς αισθάνεστε το μωράκι σας να μεγαλώνει μέσα στο σώμα σας. Είναι πιθανό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας να είστε ευσυγκίνητη και να εξοργίζεστε πολύ πιο εύκολα, ακόμη και με μικρά πράγματα.

Αυτό οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας. Με υπομονή και τη συμπαράσταση του συντρόφου σας όλα θα περάσουν γρήγορα. Πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν μερικά συμπτώματα που τα έχουν όλες οι έγκυες. Τέτοια συμπτώματα είναι ο πόνος χαμηλά στην κοιλιά που οφείλεται στην μήτρα που μεγαλώνει, ο πόνος στη μέση, το πρησμένο στήθος, η ναυτία, οι καούρες στο στομάχι, η δυσκοιλιότητα, οι αιμορροΐδες, οι κιρσοί, το πρήξιμο των αστραγάλων, οι κράμπες, η εύκολη κόπωση, η έντoνη υπνηλία κλπ.

Εμετοί και ναυτία

Δεν γνωρίζουμε γιατί, αλλά περισσότερες από τις μισές γυναίκες παρουσιάζουν κατά το πρώτο τρίμηνο της κυήσεως πρωινή αδιαθεσία με ναυτία και εμετούς, που σε ορισμένες γυναίκες μπορεί να διαρκούν ακόμη και για ολόκληρη τη μέρα. Όταν η έντασή τους είναι μεγάλη και η συχνότητά τους πάνω από 8-10 την ημέρα, ομιλούμε για υπερέμεση της κυήσεως και αυτό χρειάζεται αντιμετώπιση με ορούς, στους οποίους έχουμε προσθέσει ηλεκτρολύτες και αντιεμετικά. Είναι σημαντική η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης και η υπερηχογραφική παρακολούθηση του εμβρύου.

Συνήθως διαρκούν μέχρι την 12η εβδομάδα, είναι όμως αυτό το διάστημα της οργανογενέσεως που μας αποτρέπει να δίνουμε φάρμακα, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΠΟΛΛΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΔΙΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΑΚΟΥΝΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ.

  • Μην τρώτε ερεθιστικά φαγητά.
  • Καθιερώστε μικρά και συχνά γεύματα.
  • Να έχετε πάντα μαζί σας μια φρυγανιά.
  • Μην κάθεστε πολλή ώρα στην κουζίνα, όπου θα σας ερεθίζει η μυρωδιά των τροφίμων.
  • Πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι, φάτε ένα μπισκότο ή κάτι ελαφρύ.
  • Μοιράστε τα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό.
  • Μόνο αν οι έμετοι είναι πολύ έντονοι και συχνοί θα δώσουμε κάποιο φάρμακο.

Καούρες στο στομάχι

Όχι πολύ φαγητό, προτιμάτε μικρά και συχνά γεύματα και ψητά στη σχάρα. Όχι ξινές τροφές (χυμούς κλπ), όχι πικάντικα, όχι τηγανητά, όχι λιπαρά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντιόξινα φάρμακα, μετά από συνεννόηση μαζί μου.

Δυσκοιλιότητα

Να πίνετε πολύ νερό (1-2 ποτήρια πριν το πρόγευμα). Το πρωί να προτιμάτε δημητριακά και μέλι. Επίσης, στη δίαιτά σας να χρησιμοποιείτε πολλά λαχανικά και φρούτα (ιδιαίτερα ακτινίδια και δαμάσκηνα). Αν επιμένει, να επικοινωνήσετε μαζί μου για κάποιο φάρμακο.

Αιμορροΐδες

Προληπτικά πολλά υγρά. Διατροφή με φρούτα, λαχανικά, ψωμί ολικής αλέσεως. Όχι ορθοστασία - συχνό περπάτημα. Αν είναι έντονο το πρόβλημα δίνουμε ειδικές αλοιφές που επιτρέπονται.

Κιρσοί - Πρήξιμο ποδιών

Μη στέκεστε όρθια ακίνητη, να περπατάτε. Αποφεύγετε τα στενά παπούτσια και τις κάλτσες με καλτσοδέτες. Μην παχύνετε. Μην κάθεστε σταυροπόδι. Ξαπλώνετε το μεσημέρι. Κρατάτε ψηλά τα πόδια με μαξιλάρια όταν κοιμάστε. Όχι πολύ ζεστά ή κρύα ντους.

Κράμπες

Οφείλονται σε χαμηλό ασβέστιο στο αίμα, εξαιτίας της απορρόφησής του απο το έμβρυο. Δίνουμε ασβέστιο και μαγνήσιο που βοηθάει στην απορρόφησή του απο το έντερο. Σαν άσκηση, ενώ είστε ξαπλωμένη, λυγίστε το πόδι που έχει πάθει κράμπα τεντώνοντας τα δάκτυλα προς τα επάνω. Εάν στέκεστε όρθια ρίξτε όλο το βάρος στο πόδι που έχει πάθει κράμπα.

H εγκυμοσύνη είναι μια απόλυτα φυσιολογική κατάσταση, θα πρέπει όμως να κόψετε μερικές κακές συνήθειες, αν υπάρχουν, γιατί μπορούν να βλάψουν το έμβρυο. Το να καπνίζετε ή να πίνετε έχει αντίκτυπο στην κανονική ανάπτυξη του παιδιού. Επίσης, περισσότερα από δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα δεν επιτρέπονται.

Ανάμεσα στα φάρμακα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι τα παυσίπονα που έχουν παρακεταμόλη (Depon-Panadol). Εάν κάνετε χρήση ηρεμιστικών, να τα διακόψετε ή να τα μειώσετε στο ελάχιστο.

Κάτι πολύ βασικό που προέχει είναι: Αν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρουσιάσετε αίμα στα γεννητικά όργανα ή δυνατή κεφαλαλγία ή εμετούς ή οιδήματα (χεριών-ποδιών-προσώπου) ή διαταραχές στην όραση (θάμπωμα) ή λιποθυμική κατάσταση ή δύσπνοια, αν έχετε συχνοουρία και τσούξιμο, αν αυξηθεί απότομα και υπερβολικά το βάρος σας, αν παρουσιάσετε πυρετό ή αν δεν ακούτε το έμβρυο, επικοινωνήστε αμέσως μαζί μου.