Μητρικός θηλασμός

Μητρικός θηλασμός

Το μητρικό γάλα περιέχει ποικίλους αντιλοιμώδεις παράγοντες και ανοσοκύτταρα, που προστατεύουν το βρέφος από την πρόκληση λοιμώξεων και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αδιαθεσία, διάρροια, λοιμώξεις του αναπνευστικού, ωτίτιδες και ουρολοιμώξεις εμφανίζονται πιο συχνά στα μωρά που δεν λαμβάνουν μητρικό γάλα, αλλά γάλα εμπορίου. Ο θηλασμός θα συνεχίσει να ευνοεί το μωρό σας καθώς αυτό θα μεγαλώνει.

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα μωρά που έχουν θηλάσει, παρουσιάζουν καλύτερη διανοητική ανάπτυξη σε σχέση με άλλα. Η διαφορά αυτή έχει αποδοθεί στην απουσία των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων μακράς αλύσου (ιδιαίτερα αραχιδονικού και δοκοεξανοϊκού οξέος-DHA) σε κάθε άλλο εναλλακτικό είδος διατροφής, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.

Επίσης, τα παιδιά που στη βρεφική τους ηλικία σιτίστηκαν μόνο με εναλλακτικά είδη διατροφής, βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση εκζέματος, διαβήτη, καθώς και υψηλότερης αρτηριακής πίεσης, από αντίστοιχα παιδιά που σιτίστηκαν με θηλασμό.

Ο θηλασμός παρουσιάζει πλεονεκτήματα εξίσου σημαντικά και για τις ίδιες τις μητέρες. Βοηθάει στην ευκολότερη απώλεια βάρους μετά τον τοκετό, προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών και μειώνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη οστεοπόρωσης.

Θυμηθείτε:

Το δικό σας γάλα είναι ιδανικό για το μωρό σας, καθώς η σύνθεσή του προσαρμόζεται έτσι ώστε να καλύπτει τις ιδιαίτερες και διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες του. Για τα περισσότερα μωρά το μητρικό γάλα από μόνο του είναι επαρκές, ώστε να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες περίπου έως την ηλικία των 6 μηνών!