Εξ ολοκλήρου μητρικός θηλασμός
Το νεογνό πρέπει να είναι ελεύθερο να θηλάζει όσο συχνά επιθυμεί. Η διάρκεια δεν πρέπει να περιορίζεται. Όσο αυξάνει η παραγωγή γάλακτος, ο θηλασμός γίνεται πιο συχνός και διαρκεί λιγότερο. Το νεογνό θηλάζει περίπου κάθε 2 με 2 1/2 ώρες διότι το μητρικό γάλα είναι εύπεπτο (με διαφορά τις νυχτερινές ώρες που έχει μεγαλύτερο διάστημα ύπνου). Όσο συχνότερα θηλάζετε, τόσο περισσότερο γάλα παράγεται.
Μικτή διατροφή
- Θηλασμός πρώτα και μετά συμπλήρωμα
- Θηλασμός και συμπλήρωμα εναλλάξ
Στις περιπτώσεις αυτές το συμπλήρωμα ετοιμάζεται σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου και του είδους του γάλακτος.
Το βάρος που πρέπει να παίρνουν τα νεογνά εβδομαδιαίως είναι 150-200 gr, χωρίς αυτό να ισχύει στο μητρικό θηλασμό, όπου δεν είναι απαραίτητο να παίρνουν τόσο πολύ. Γι αυτό το λόγο δεν υπάρχει ανάγκη ζυγίσματος καθημερινά, πράγμα που μάλλον δε βοηθάει, αλλά αγχώνει. Πολύ περισσότερο το ζύγισμα δεν συνιστάται πριν και μετά το τάισμα.
Επίσης, θα πρέπει:
- Να υπάρχει αυστηρό επισκεπτήριο και κυρίως στα μικρά παιδιά.
- Να προσέχετε τις έντονες οσμές στο σπίτι (μαγείρεμα, ναφθαλίνες κλπ).
- Να μην καπνίζετε μέσα στο σπίτι όπου είναι το νεογνό.
- Να γίνεται αυστηρή αποστείρωση πιπίλων και μπιμπερό για ένα τρίμηνο.
- Να είναι καλά πλυμένος και σιδερωμένος ο παιδικός ρουχισμός.
- Να έχουμε πολλή υπομονή και ηρεμία. Ο εκνευρισμός οδηγεί στην κούραση και την εξάντληση.
Προσοχή! Για οτιδήποτε ανησυχείτε, ενημερώστε αμέσως τον παιδίατρο.
Διατροφή μετά τον 5ο μήνα
Το μωράκι σας έχοντας κλείσει τον 5ο μήνα αρχίζει να γίνεται όλο και πιο ζωηρό, όλο και πιο απαιτητικό. Για να αναπτυχθεί σωστά, απαραίτητη είναι η ισορροπημένη διατροφή. Ενώ το γάλα μέχρι πρόσφατα ήταν αρκετό για τη διατροφή του τώρα θα ανακαλύψετε ότι δεν καλύπτει όλες του τις διατροφικές ανάγκες. Ο πιο αρμόδιος για να σας πει πότε θα προσθέσετε στερεά τροφή στα γεύματα του μωρού σας, αλλά και για να λύσει όλες σας τις απορίες είναι ο παιδίατρος.
Πρέπει να ξέρετε ότι η στερεά αλεσμένη τροφή δεν αντικαθιστά το γάλα, αλλά συμπληρώνει τη διατροφή. Ακόμα και όταν σταματήσετε το θηλασμό, το γάλα θα εξακολουθεί να αποτελεί βασικό κομμάτι στη διατροφή του μωρού σας.
Με τη συμβουλή του παιδιάτρου, θα αρχίσετε σταδιακά να δίνετε λίγες κουταλιές φρουτόκρεμα. Το μωρό σας πιο πιθανό είναι να ξετρελαθεί και να σας ζητήσει κι άλλο, αλλά εσείς θα πρέπει να τηρήσετε τη δοσολογία που σας συμβούλεψε ο γιατρός σας.
Είναι προτιμότερο να εισάγετε στο μενού του μια καινούργια γεύση κάθε βδομάδα, έτσι ώστε να ελέγχετε μήπως τυχόν παρουσιάσει αλλεργία σε κάποια τροφή.
Κατόπιν, ο γιατρός θα σας καθοδηγήσει να δώσετε στο μωρό σας κρέμες από δημητριακά (ρυζάλευρο, αραβόσιτο, σιτάρι). Μετά τον έκτο μήνα μπορείτε να προσθέσετε στο μενού του χορτόσουπες από φρέσκα λαχανικά. Μπορείτε να αλέσετε βράστες πατάτες, καρότα, κολοκύθια κλπ και να τα δώσετε στο μωρό σας αφού προσθέσετε ένα κουταλάκι λάδι ή λίγο λεμόνι. Σιγά-σιγά θα προσθέσετε στη διατροφή και αλεσμένο κρέας, ενώ αργότερα (περίπου στον 1ο χρόνο) θα προσθέσετε το γιαούρτι, το αυγό και το ψάρι.
Η ώρα του ταΐσματος
- Βάλτε το μωρό σας στο καρεκλάκι του και φορέστε του τη σαλιάρα. Οπλιστείτε με υπομονή γιατί οι πρώτες φορές δεν θα είναι πολύ εύκολες.
- Χρησιμοποιήστε πλαστικά πιάτα και κουτάλια για την αποφυγή τυχόν ατυχημάτων.
- Την ώρα του ταΐσματος το μωρό σας αλλά κι εσείς πρέπει και να είστε ήρεμοι. Δώστε λίγο χρόνο στο μικρό σας να συνηθίσει τις διατροφικές αλλαγές και μην το ζορίζετε να φάει.