Εμβολιασμός για τον HPV

Εμβολιασμός για τον HPV

Η ύπαρξη εμβολίων έχει βοηθήσει καθοριστικά την βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η ασφάλεια κατά την χρήση των εμβολίων έχει δοκιμαστεί παγκόσμια με εκατομμύρια γυναίκες να εμβολιάζονται κατά του ιού HPV. Η συγκεκριμένη δράση έχει μειώσει δραματικά τον αριθμό καρκίνων του τραχήλου της μήτρας αλλά και οξυτενών κονδυλωμάτων του αιδοίου, καθώς ο συγκεκριμένος καρκίνος είναι ένας από τους λίγους για τους οποίους έχουμε εξήγηση και αυτή είναι ο ιός HPV.

Το 99.7 % των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου σχετίζονται με την παρουσία ογκογόνων υποτύπων του HPV. Πλέον, παράγονται ολοένα και νεότερα εμβόλια που μπορούν να προστατεύσουν απέναντι στους πιο συχνούς υπότυπους. Πρόσφατα κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά εννεαδύναμο εμβόλιο ( εμβολιάζει έναντι 9 στελεχών του ιού). Συστήνεται να συνταγογραφείται από τους παιδιάτρους και να γίνεται μέχρι το 13ο έτος της ηλικίας. Μέχρι τα 15 χρόνια απαιτούνται δυο δόσεις για την πλήρη προστασία του ατόμου ( με διαφορά 6-12 μηνών μεταξύ τους ), ενώ για άτομα μεγαλύτερα από 15 ετών απαιτούνται 3 δόσεις του εμβολίου (0-2-6 μήνες η δοσολογία τους ), ώστε να επιτευχθεί η ανοσία. Στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι δόσεις πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής του ατόμου, διότι έτσι εξασφαλίζεται η προστασία απέναντι σε όλα τα στελέχη του ιού. Το εμβόλιο δεν πρέπει να χορηγείται σε εγκύους. Το εμβόλιο προστατεύει από τις περισσότερες νεοπλασίες που σχετίζονται με τον ιό αυτό και περιλαμβάνουν καρκίνο του τραχήλου, αιδοίου, πρωκτού και στοματοφάρυγγα. Το εμβόλιο είναι ασφαλές στη χορήγηση, ενώ δεν προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, για τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται προφυλάξεις κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών επαφών. Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε εμβολιασμό θα πρέπει να ακολουθούν τον ετήσιο έλεγχο (όπως και οι γυναίκες που δεν έχουν εμβολιασθεί), αλλά η πιθανότητα να έχουν οποιοδήποτε παθολογικό τεστ Παπανικολάου στη ζωή τους είναι πάρα πολύ μικρή.

  • Ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο τραχήλου πάνω από 70%
  • Ο εμβολιασμός δεν προφυλάσσει απέναντι σε σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα για αυτό είναι απαραίτητη η χρήση προφυλάξεων κατά την επαφή.
  • Οι γυναίκες που έχουν εμβολιαστεί προφυλάσσονται αλλά δεν εξαιρούνται από τον ετήσιο έλεγχο με τεστ Παπανικολάου. Καλό θα ήταν λοιπόν να πραγματοποιούν τακτικό ετήσιο έλεγχο στον ιατρό τους.
  • Αν μια κοπέλα είχε σεξουαλικές επαφές πριν εμβολιαστεί μπορεί ακόμα να κάνει το εμβόλιο.