Δυσμηνόρροια

Δυσμηνόρροια

Η ηλικία που έρχεται η πρώτη περίοδος είναι 12-13 ετών, αλλά είναι απόλυτα φυσιολογικό να καθυστερήσει μέχρι να συμπληρωθούν και τα 16 έτη. Η συχνότητά της ειναι κάθε 28 ημέρες, όμως και μια συχνότητα από 25-35 ημέρες θεωρείται απόλυτα φυσιολογική. Η απώλεια αίματος είναι περίπου 35 ml (χιλιοστά του λίτρου).

Κατά τη διάρκεια της περιόδου, καλό είναι να προτιμάτε να κάνετε ντους και όχι μπάνιο και αν φοράτε tampon, να το αλλάζετε τακτικά (κάθε 4-8 ώρες).

Ο ιστός που καλύπτει την κοιλότητα της μήτρας λέγεται ενδομήτριο και αναπτύσσεται μετά την περίοδο, προετοιμαζόμενος να δεχθεί μια πιθανή εγκυμοσύνη (εδώ εμφυτεύεται το γονιμοποιημένο ωάριο για να τραφεί και να αναπτυχθεί). Αν δεν υπάρξει εγκυμοσύνη, το ενδομήτριο υποστρέφεται και αποβάλλεται (περίοδος). Η λειτουργία αυτή απελευθερώνει προσταγλανδίνες, που προκαλούν επώδυνους σπασμούς στη μήτρα (δυσμηνόρροια).

Αντιμετώπιση

  • Με τα πρώτα ενοχλήματα ξαπλώνουμε μετά από ένα χαλαρώτικο ζεστό ντους και τοποθετούμε μία ζεστή θερμοφόρα στην κοιλιά για ανακούφιση.
  • Χρησιμοποιούμε αντιπροσταγλανδινικά φάρμακα (Ponstan κλπ).
  • Οι γυναίκες που δεν έχουν ωορρηξία σπάνια κάνουν δυσμηνόρροια, γι΄ αυτό και ένας τρόπος αντιμετώπισής της είναι τα αντισυλληπτικά.
  • Αν ξαφνικά αρχίσει δυσμηνόρροια, πρέπει να γίνει έλεγχος γιατί μερικές φορές οφείλεται σε φλεγμονή της πυέλου, σε ινομυώματα ή σε ενδομητρίωση.
  • Ορισμένες γυναίκες έχουν πόνο κατά την ωορρηξία (12-16 ημέρες μετά την έναρξη της περιόδου). Ο πόνος είναι μόνο από τη μία πλευρά, είναι οξύς, διαρκεί από λίγα λεπτά έως και ώρες και οφείλεται στην απελευθέρωση του ωαρίου.