Υστερεκτομή

Υστερεκτομή

Σε περίπτωση που γνωρίζετε ότι θα χρειαστείτε υστερεκτομή (αφαίρεση της μήτρας) θα πρέπει να γνωρίζετε όλες τις επιλογές σας. Δεν είναι όλες οι τεχνικές ίδιες.

Ο πλέον σύγχρονος τρόπος να πραγματοποιείται υστερεκτομή σήμερα είναι η ρομποτική χειρουργική.  Απαιτείται πολύ υψηλή εξειδίκευση αλλά υπάρχουν  πολλαπλά πλεονεκτήματα που σχετίζονται κυρίως με μειωμένες επιπλοκές και δυνατότητα επέμβασης σε πολύπλοκα περιστατικά.

 

Η ρομποτική χειρουργική στη γυναικολογία προσφέρει πολυάριθμα οφέλη όπως:

  • Λιγότερο πόνο
  • Ασφαλέστερα χειρουργεία με μικρότερη απώλεια αίματος
  • Χαμηλότερη πιθανότητα λοίμωξης και μετεγχειρητικών επιπλοκών
  • Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο (συνήθως μία διανυκτέρευση)
  • Ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή στην εργασία
  • Άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα

 

Στις ΗΠΑ η συντριπτική πλειοψηφία των ελάχιστα επεμβατικών επεμβάσεων, πραγματοποιείται με  τη ρομποτική χειρουργική. Η υστερεκτομή προτείνεται σε παθήσεις όπως:

 

Μετά από την υστερεκτομή, δεν θα έχετε πλέον περίοδο.

 

Περίοδος ανάρρωσης

Δεν αναρρώνουν όλοι οι ασθενείς με τον ίδιο ρυθμό. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς χρειάζεται να μείνουν στο νοσοκομείο μόνο για ένα βράδυ. Με την κατάλληλη αγωγή θα επιστρέψετε στο σπίτι. Η περίοδος πλήρους ανάρρωσης διαρκεί από 2 έως 4 εβδομάδες, ενώ προτείνουμε την αποχή από σεξουαλική επαφή για 6 εβδομάδες.

 

Συμπτώματα μετά από την υστερεκτομή

Αν αφαιρεθούν και οι ωοθήκες κατά τη διάρκεια της επέμβασης , ενώ είχατε κανονική περίοδο, θα μπείτε σε εμμηνόπαυση. Δεν έχουν όλες οι γυναίκες τα ίδια συμπτώματα, ενώ αν η λειτουργία των ωοθηκών ήταν ήδη επηρεασμένη πριν το χειρουργείο πολλές ασθενείς μπορεί να μην νοιώσουν καμία διαφορά. Αντίθετα, οι ωοθήκες μπορεί να παραμείνουν και να συνεχίσουν να παράγουν ορμόνες, οπότε και η μόνη διαφορά μετά την επέμβαση, θα είναι η διακοπή της περιόδου.

 

Ρομποτική υστερεκτομή

Η ρομποτική χειρουργική στη γυναικολογία πραγματοποιεί επεμβάσεις που εξατομικεύονται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της κάθε ασθενούς. Ειδικότερα, προσφέρει οφέλη και λύσεις σε πεδία όπως:

  • Παχυσαρκία : η ρομποτική χειρουργική κάνει τεχνικά εφικτή την πραγματοποίηση σύνθετων επεμβάσεων χωρίς μεγάλες τομές σε γυναίκες με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος.
  • Ογκολογία : η σταθερότητα κινήσεων που προσφέρει η εργονομία των εργαλείων της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής διασφαλίζει την ασφάλεια του ογκολογικού αποτελέσματος. 

Απαιτούνται υψηλή εξειδίκευση και διεθνείς δεξιότητες σε χειρουργούς για να πραγματοποιούν ρομποτικές επεμβάσεις. 

Με την ρομποτική χειρουργική μπορεί να πραγματοποιηθεί η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικολογικών επεμβάσεων. Μαζί θα βρούμε την λύση που είναι η πιο κατάλληλη για εσάς.