Συμβουλές για κάθε γυναίκα

LEO 0460

Οι συχνότερες αιτίες που φέρνουν μια γυναίκα στο γυναικολόγο έχουν να κάνουν με διαταραχές της περιόδου, την ύπαρξη κάποιου αδιευκρίνιστου πόνου στην κοιλιά ή την ύπαρξη ενοχλήσεων από τον κόλπο. Οι αιτίες αυτές είναι συνήθως είτε μικροβιακής, είτε λειτουργικής αιτιολογίας. Σε κάθε περίπτωση, αιμορραγία ανεξάρτητη από την περίοδό της και ειδικώς μετά από επαφή, πρέπει να ελέγχεται ως ύποπτη ενώ το σύνολο των προαναφερθέντων διαταραχών μπορούν να εξηγηθούν μέσω της γυναικολογικής και υπερηχογραφικής εξέτασης στο ιατρείο. Στη συνέχεια, μπορεί να σας συνταγογραφηθεί στοχευμένος αιματολογικός, περαιτέρω απεικονιστικός ή μικροβιολογικός έλεγχος ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα για το οποίο επισκεφτήκατε εκτάκτως τον γυναικολόγο.

Αν η επίσκεψή σας έχει να κάνει με τον ετήσιο γυναικολογικό σας έλεγχο, αξίζει να σημειωθεί η τεράστια συμβολή του τεστ Παπανικολάου στην πρόληψη του συχνότερου καρκίνου των γυναικών, δηλαδή του καρκίνου του τραχήλου. Η εξέταση είναι απαραίτητη ανά έτος από την εποχή που η γυναίκα αρχίζει να έχει σχέσεις και πρέπει να συνοδεύεται από διακολπικό υπερηχογράφημα για να αποκλειστεί η ύπαρξη ινομυωμάτων, κυστών των ωοθηκών κλπ.

Επιμένοντας στην πρόληψη, θα ήθελα να συμβουλέψω κάθε γυναίκα να κάνει ψηλάφηση στο στήθος της μια φορά το μήνα, μια εβδομάδα περίπου μετά την περίοδο. Πρέπει να γίνει συνήθεια και ο καλύτερος τρόπος είναι μέσα στο μπάνιο, με μπόλικο σαπούνι για να γλιστρά το χέρι και κάθε διόγκωση να ελέγχεται. Αν ψηλαφήσετε οτιδήποτε, πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Πρέπει, επίσης, να παρατηρείτε το δέρμα σας να έχει φυσιολογική όψη, οι θηλές να μην έλκονται προς τα μέσα και οι φλέβες που υπάρχουν να μην αυξάνονται. Η πρώτη μαστογραφία γίνεται στο 35ο έτος, εκτός αν υπάρχει ιστορικό καρκίνου μαστού στην οικογένεια, οπότε ο έλεγχος αρχίζει νωρίτερα και πρέπει να είναι συστηματικότερος (μια δεκαετία νωρίτερα από την ηλικία του πρώτου κρούσματος στην οικογένεια). Η επανάληψη γίνεται στα 40 και μετά ανά έτος. Σημειώστε ότι η ακτινοβολία μιας ψηφιακής μαστογραφίας από τα σύγχρονα ακτινολογικά μηχανήματα είναι αμελητέα.

Περισσότερη προσοχή χρειάζεται να επιδεικνύουν οι γυναίκες γύρω από την κλιμακτήριο, δηλαδή τα 50 χρόνια, καθώς οποιαδήποτε αιμορραγία μετά από 12 μήνες χωρίς περίοδο πρέπει να ελέγχεται. Επιβαρυντικοί παράγοντες που καθιστούν τον έλεγχο αυτό πιο επιτακτικό θεωρούνται η παχυσαρκία, το κάπνισμα και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Για όλα αυτά λοιπόν:

  1. Κάθε γυναίκα που έχει σχέσεις, πρέπει να κάνει ετήσιο έλεγχο με τεστ Παπανικολάου και διακολπικό υπερηχογράφημα.
  2. Κάθε γυναίκα μετά τα 35 πρέπει να κάνει μαστογραφικό έλεγχο, ο οποίος επαναλαμβάνεται μετά τα 40 ανά έτος.
  3. Κάθε γυναίκα που μένει έγκυος πρέπει να επιβεβαιώνει από την αρχή υπερηχογραφικά την κανονική ανάπτυξη του εμβρύου ενδομητρίως.
  4. Αν έχετε καθυστέρηση και πιθανόν εγκυμοσύνη, μην παίρνετε κανένα φάρμακο, μην κάνετε ακτινογραφία και προσπαθήστε να μην αρρωστήσετε.
  5. Μεταξύ 9-15 ετών, κάθε κορίτσι (σύντομα θα ισχύει και για τα αγόρια) πρέπει να εμβολιάζεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
  6. Κάθε κορίτσι πρέπει να έχει εμβολιασθεί για την ερυθρά.
  7. 3-6 μήνες πριν την σύλληψη και καθ΄ όλη τη διάρκεια της κυήσεως, η μητέρα πρέπει να λαμβάνει φυλλικό οξύ.
  8. Με το σταμάτημα της περιόδου στην κλιμακτήριο, κάθε γυναίκα πρέπει να ελέγχει την οστική της μάζα.