40 συμβούλες για τις πρώτες 40 ημέρες

 ΜΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ!

Νέα μαμά; Χρειάζεται να μάθεις τόσα πολλά… αμέσως! Θα τα καταφέρεις; Και γιατί όλοι επιμένουν ότι τις πρώτες σαράντα μέρες τα μωρά θέλουν ιδιαίτερη προσοχή; Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά…

1. Μείνετε πιστή στον παιδίατρο! Μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε ερώτηση, όσο αφελής ή άστοχη κι αν σας φαίνεται. Μην ακολουθείτε τις πληροφορίες που σας δίνουν φίλοι και συγγενείς για το νεογέννητο μωρό σας, αν δεν τις διασταυρώσετε με τον παιδίατρό σας. Ακούστε προσεκτικά τις οδηγίες του, λύστε όποιες απορίες έχετε και κρατήστε σημειώσεις.

2. Ανταποκριθείτε αμέσως μόλις κλαίει το μωρό, αποκωδικοποιώντας τις ανάγκες του. Δείτε δηλαδή αν είναι ώρα να φάει, αν χρειάζεται άλλαγμα πάνας, αν ζεσταίνεται ή κρυώνει, αν κάτι το ενοχλεί, αν έχει κολικούς ή απλώς θέλει αγκαλίτσα.

3. Σύμφωνα με έρευνες, ο τρόπος που κοιμάται το μωρό μπορεί να αποδειχθεί ένα μέτρο πρόληψης για τη μείωση του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου. Γι' αυτό οι περισσότεροι παιδίατροι συνιστούν στους γονείς να βάζουν το μωράκι να κοιμάται στο πλάι και όχι μπρούμυτα (εκτός αν ο γιατρός για άλλους λόγους σάς έχει συστήσει κάτι άλλο).

4. Κάθε φορά που βάζετε το μωρό σας να κοιμηθεί από τη μια πλευρά βάλτε το πλακωμένο χεράκι στο πλάι και μπροστά, ώστε να μην μπορεί να γυρίσει το μωρό σας μπρούμυτα, ειδικά τον πρώτο καιρό.

5. Για λόγους που πιθανόν σχετίζονται με το SIDS (σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου), το μωρό σας θα πρέπει να κοιμάται χωρίς μαξιλάρι, σε στρώμα επίπεδο και σκληρό και όχι σε επιφάνειες μαλακές που βουλιάζουν, έτσι ώστε να μην παρεμποδίζεται η αναπνοή του.

6. Μην αφήνετε απ' έξω τον μπαμπά. Το καλύτερο είναι οι δυο σας από τις πρώτες μέρες να λειτουργείτε σαν ομάδα. Γι' αυτό φροντίστε από την αρχή να του αναθέσετε πρωτοβουλίες και κάποιες αρμοδιότητες σχετικά με τη φροντίδα του μωρού. Για παράδειγμα, μπορεί να αναλάβει να φτιάχνει το γάλα αν δεν θηλάζετε ή να κρατά το μωρό στην αγκαλιά του για να βγάλει τον αέρα μετά το γεύμα.

7. Ταΐστε το μωρό σας με βάση το νόμο της ζήτησης τις πρώτες εβδομάδες. Να θυμάστε ότι το μωρό πρέπει να πεινάει για να θηλάσει. Καλό είναι λοιπόν να το ταΐζετε όποτε το ζητάει, περίπου κάθε δύο ώρες. Μετά θα μπορέσετε να ρυθμίσετε κάποιο στοιχειώδες πρόγραμμα γευμάτων, ταΐζοντας το μωρό κάθε τρεις με τέσσερις ώρες.

χρήσιμες συμβουλές για την εγκυμοσύνη και την έγκυο

συμβουλές για τη μητέρα

συμβουλές για κάθε γυναίκα

υπολογισμός βασικού μεταβολισμού

δείκτης μάζας σώματος

υπολογισμός γόνιμων ημερών

ημερομηνία τοκετού

υπολογισμός ύψους παιδιού