Φροντίδα νεογέννητου

 Ρουχαλάκια του μωρού

Τα ρούχα του μωρού σας πρέπει να είναι άνετα, καθαρά, πρακτικά και εύκολα στη χρήση. Τις πρώτες μέρες θα χρειαστείτε φανελάκια (κατά προτίμηση βαμβακερά) ανάλογα με την εποχή, ζιπουνάκια και φορμάκια με ποδαράκια και κόπιτσες, για να μπορείτε να αλλάζετε το μωρό πιο εύκολα. Αν κάνει κρύο, θέλετε μπουφάν και καλτσάκια κι αν ο καιρός είναι καλός μια ζακετούλα.

 Κλάμα Νεογέννητου

Οι γονείς πρέπει να κατανοήσουν ότι το κλάμα του μωρού τους είναι ο κώδικας επικοινωνίας μαζί τους και για το λόγο αυτό δεν χρειάζεται να αγχώνονται.

Σιγά-σιγά θα μάθουν να ξεχωρίζουν τι θέλει το μωρό τους. Αν είναι κλάμα πείνας, αν κάτι το ενοχλεί κ.λπ.

Το άγχος και ο εκνευρισμός επηρεάζει τα νεογέννητα και αντιδρούν. Αισθάνονται ευτυχισμένα και ασφαλή μόνο όταν η ατμόσφαιρα στο σπίτι είναι ήρεμη και ειρηνική.

 Περιποίηση νεογέννητου

Δεν ξεχνάμε κάθε φορά που ασχολούμαστε με το μωρό μας να σαπουνίζουμε τα χέρια μας.

Τοπική περιποίηση κάνουμε κάθε φορά που το μωρό μας είναι λερωμένο ή βρεγμένο. Γίνεται με άφθονο νερό και σαπούνι (το σαπούνι δεν είναι απαραίτητο κάθε φορά), κρατώντας το με το ένα χέρι και με το άλλο χέρι ρίχνουμε νερό από τη βρύση και βρέχουμε την ομφαλική περιοχή. Δεν χρησιμοποιούμε σφουγγάρι ούτε μωρομάντηλο, απλά με το χέρι μας τρίβουμε απαλά την περιοχή που πρέπει να καθαρίσουμε. Στη συνέχεια ξεπλένουμε και σκουπίζουμε ταμποναριστά και γύρω-γύρω από τον ομφαλό.

χρήσιμες συμβουλές για την εγκυμοσύνη και την έγκυο

συμβουλές για τη μητέρα

συμβουλές για κάθε γυναίκα

υπολογισμός βασικού μεταβολισμού

δείκτης μάζας σώματος

υπολογισμός γόνιμων ημερών

ημερομηνία τοκετού

υπολογισμός ύψους παιδιού