Στάδια ανάπτυξης παιδιού

Η ανάπτυξη του παιδιού είναι μια εμπειρία από τις πιο συναρπαστικές. Είναι πολύ σημαντικό και για τους δυο σας να είστε δίπλα του σε όλα τα βήματα της ανάπτυξης και να μη χάσετε στιγμή. Το ταξίδι ανάπτυξης του μωρού είναι ανεπανάληπτο. Κάθε μέρα είναι μια διαφορετική εμπειρία. Όλα αλλάζουν με γοργούς ρυθμούς και οι γονείς πρέπει να είναι συνοδοιπόροι σε αυτή τη διαδρομή. Είναι απαραίτητο να το επιβραβεύετε όταν κάνει κάτι για πρώτη φορά και να το παροτρύνετε. Τους πρώτους μήνες της ζωής του το μωρό μπορεί να ανασηκώσει λίγο το κεφαλάκι του, αλλά δεν μπορεί να το σταθεροποιήσει και να καθίσει μόνο του. Από τις πρώτες κιόλας μέρες γυρνάει το κεφάλι του προς το φως και καρφώνει το βλέμμα του εκεί.

Σιγά-σιγά θα αρχίσει να αναγνωρίζει τους πρώτους ήχους και πολύ γρήγορα καταφέρνει να ξεχωρίζει τους ανθρώπους από τα αντικείμενα. Θα χαίρεται μόλις βλέπει οικεία και αγαπημένα πρόσωπα, ενώ το πρώτο χαμόγελο που θα σας χαρίσει, θα αιχμαλωτίσει την καρδιά σας.

Η συμβουλή μας είναι να γίνετε κι εσείς για λίγο παιδιά και να δείτε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια. Όλα είναι πρωτόγνωρα και καινούργια. Ετοιμαστείτε να τον ακολουθήσετε στο δρόμο της εξερεύνησης.

 Εξερεύνηση του χώρου

Ο μικρός σας εξερευνητής μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Αυτό το μικρό, εύθραυστο αγγελούδι που φέρατε πριν μερικούς μήνες από το μαιευτήριο, έχει μετατραπεί σε έναν ακούραστο μπόμπιρα που θέλει να μάθει κάθε γωνιά του σπιτιού και να κρατήσει στα χέρια του τα πάντα. Σίγουρα θα το καμαρώνετε καθώς μεγαλώνει και θα αισθάνεστε ευτυχία όταν παρατηρείτε ότι αναπτύσσεται σωστά. Είναι η εποχή που πρέπει να το παρακολουθείτε συνέχεια και πρέπει να βρίσκεστε συνέχεια κοντά του. Πρέπει όμως να πάρετε τις απαραίτητες προφυλάξεις και να δημιουργήσετε έναν ασφαλή χώρο ανάπτυξης χωρίς κινδύνους.

 Ασφάλεια στο σπίτι

Για το μικρό σας κάθε γωνιά του σπιτιού αποτελεί και μια καινούργια πρόκληση, καθώς όλα τού είναι άγνωστα και βέβαια θέλει τόσα πολλά πράγματα να μάθει και να γνωρίσει. Η περιέργεια του μωρού σας θα το οδηγήσει σε όλες τις γωνιές του σπιτιού. Ο χώρος αυτός θα αποτελεί τόπο δράσης και εξερεύνησης, όμως μέσα στο σπίτι υπάρχουν διάφορες παγίδες που μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες για το παιδί. Οι γονείς λοιπόν είναι υποχρεωμένοι να δημιουργήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον και η πρόληψη θεωρείται απαραίτητη.

χρήσιμες συμβουλές για την εγκυμοσύνη και την έγκυο

συμβουλές για τη μητέρα

συμβουλές για κάθε γυναίκα

υπολογισμός βασικού μεταβολισμού

δείκτης μάζας σώματος

υπολογισμός γόνιμων ημερών

ημερομηνία τοκετού

υπολογισμός ύψους παιδιού