Συμβουλές για σωστό μητρικό θηλασμό

 Πώς παράγεται το μητρικό γάλα

Σύμφωνα με έρευνες, το 97% των μητέρων είναι ικανές να γαλακτοφορήσουν με επιτυχία. Η προετοιμασία του μαστού ξεκινά κατά την εγκυμοσύνη, ενώ η παραγωγή του γάλακτος αρχίζει αμέσως μετά τον τοκετό και την αποβολή του πλακούντα. Όταν δοθεί το ερέθισμα στον εγκέφαλο με τις θηλαστικές κινήσεις που κάνει το μωρό, απελευθερώνονται από την υπόφυση δύο ορμόνες, η προλακτίνη και η οξυτοκίνη. Οι ορμόνες αυτές μεταφέρονται με το αίμα στο μαστό. Η προλακτίνη βοηθά στην παραγωγή του γάλακτος στις κυψελίδες του μαστού, ενώ με την οξυτοκίνη προωθείται το γάλα στους γαλακτοφόρους πόρους και τη θηλή.

Η σύσταση του μητρικού γάλακτος ποικίλλει από θηλασμό σε θηλασμό, από μέρα σε μέρα (πρωτόγαλα τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό) και από ώρα σε ώρα (στην αρχή του θηλασμού το γάλα είναι λεπτόρρευστο, ενώ το γάλα που παράγεται στο τέλος του θηλασμού είναι πλουσιότερο σε λίπος και συνεπώς σε θερμίδες).

 Οι πρώτες ημέρες

Συχνά πολλές μητέρες αντιμετωπίζουν δυσκολίες με το θηλασμό, ειδικά τις πρώτες ημέρες, οπότε χρειάζονται φροντίδα και υποστήριξη ώστε να μην απογοητευτούν και εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους να θηλάσουν. Έχοντας αυτοπεποίθηση και πίστη, θα ξεπεράσετε τις πιθανές αρχικές δυσκολίες. Όσο πιο γρήγορα μετά τον τοκετό και όσο πιο συχνά θηλάζει το μωρό, τόσο γρηγορότερα και ευκολότερα ξεκινάει η παραγωγή του μητρικού γάλακτος και είναι ανάλογη με τις ανάγκες τόσο του νεογέννητου όσο και του βρέφους, ποσοτικά και ποιοτικά.

 Πώς να ξεκινήσετε με το μωρό σας

 Περιβάλλον. Θα πρέπει να είναι υποστηρικτικό, η ατμόσφαιρα ήρεμη και ευχάριστη και η προσοχή σας θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένη στο μωρό σας. Το άγχος και η κούραση είναι ανασταλτικοί παράγοντες για την ικανοποιητική παραγωγή γάλακτος, ενώ αντίθετα η ξεκούραση, η ηρεμία και η αυτοπεποίθηση συμβάλλουν στην επιτυχία του θηλασμού.

 Φροντίδα των μαστών-θηλών. Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να γίνεται πριν από κάθε θηλασμό για την αποφυγή μετάδοσης μικροβίων. Φροντίζετε να κάνετε μπάνιο καθαριότητας, πλένοντας το στήθος με νερό και σαπούνι μία φορά την ημέρα, ενώ τις επόμενες φορές μπορείτε να το καθαρίζετε μόνο με νερό πριν και μετά το θηλασμό.

χρήσιμες συμβουλές για την εγκυμοσύνη και την έγκυο

συμβουλές για τη μητέρα

συμβουλές για κάθε γυναίκα

υπολογισμός βασικού μεταβολισμού

δείκτης μάζας σώματος

υπολογισμός γόνιμων ημερών

ημερομηνία τοκετού

υπολογισμός ύψους παιδιού