Ας μιλήσουμε λίγο για τον τοκετό

Μετά από μήνες αναμονής, συνήθως ο τοκετός δεν ξεκινάει με δυνατούς πόνους και έτσι έχουμε όλο το χρόνο μπροστά μας να ειδοποιήσουμε τα πρόσωπα που έχουμε ανάγκη.

 Ενδείξεις έναρξης τοκετού είναι:

  • Αίμα: συνήθως με βλέννη στο εσώρουχο ή στο χαρτί της τουαλέτας. Αυτό προέρχεται από τη διαστολή του τραχήλου και δεν εμφανίζεται πάντα.
  • Συσπάσεις μήτρας: είναι η πιο συχνή ένδειξη για την έναρξη του τοκετού. Η κοιλιά γίνεται περιοδικά αρκετά σκληρή. Μπορεί να συνοδεύεται ή όχι από πόνο. Όσο περνά η ώρα οι συσπάσεις γίνονται ισχυρότερες και συχνότερες, κάθε 5 λεπτά στο πρώτο παιδί και κάθε 10 λεπτά στα επόμενα.
  • Προσοχή, συσπάσεις υπάρχουν συχνά κατά τη διάρκεια της κύησης και ειδικά προς το τέλος, χωρίς να σημαίνουν έναρξη τοκετού, είναι όμως μικρής διάρκειας (δευτερόλεπτα) και ακανόνιστες.
  • Οι συσπάσεις έναρξης τοκετού είναι ρυθμικές, με συχνότητα που αυξάνει όσο περνά η ώρα (στην αρχή αραιές και προς το τέλος ανά 2-3 λεπτά), με διάρκεια από 30'' έως 1 λεπτό.
  • Ρήξη υμένων: το παιδί βρίσκεται μέσα στη μήτρα σε ένα σάκο γεμάτο αμνιακό υγρό. Η μεμβράνη του σάκου μπορεί να ραγεί - «σπάσιμο νερών» - πριν, κατά τη διάρκεια ή και στο τέλος του τοκετού. Εάν τα νερά είναι καθαρά μην πανικοβληθείτε. Αν είναι αιματηρά ή γκριζοπράσινα πρέπει να βιαστείτε να έρθετε στο νοσοκομείο.

Ερχόμενη στο Μαιευτήριο για τοκετό πρέπει να ξέρετε ότι τα ρούχα του τοκετού είναι του μαιευτηρίου, εσείς χρειάζεστε εσώρουχα, νυχτικό, ρόμπα και παντόφλες για μετά τον τοκετό. Τα ρούχα του παιδιού είναι επίσης του μαιευτηρίου.

 Λίγα λόγια για την επισκληρίδιο νάρκωση

Ο τοκετός είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύεται όμως απο έντονους πόνους. Εμείς θα πρέπει να τον βιώσουμε σαν θαύμα της ζωής και όχι σαν επώδυνη εμπειρία. Η επισκληρίδιος νάρκωση έχει ελάχιστες παρενέργειες, είναι άμεσα αποτελεσματική και σας επιτρέπει να μετέχετε και να συνεργάζεστε στον τοκετό με πλήρη πνευματική διαύγεια. Γίνεται με μια ένεση ανάμεσα στους σπονδύλους. Ο χρόνος του τοκετού μειώνεται σημαντικά και επειδή με αυτή μαλακώνει και ο τράχηλος, η καταπόνηση στο κεφάλι του παιδιού είναι σαφώς μικρότερη. Επίσης, δεν χρειάζεται κανένα άλλο παυσίπονο, ενώ βοηθά και να μην ανέβει η αρτηριακή πίεση, κατι πολύ σημαντικό στην εξέλιξη του τοκετού.

 Θηλασμός

Είναι τόσα πολλά τα οφέλη του για τη μητέρα αλλά και για το παιδί, τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική του ανάπτυξη, που πρέπει να τον συνιστούμε ένθερμα. Το μητρικό γάλα είναι εξαιρετικά ισορροπημένο σε θρεπτικά, σε λευκώματα, σε λίπη και σε υδατάνθρακες. Έχει αντισώματα από τη μητέρα για την εύκολη αντιμετώπιση λοιμώξεων στην αρχή της ζωής του. Είναι ασφαλές (αποστειρωμένο), εύπεπτο και στην διάθεσή σας όλη την ώρα. Αυξάνει το δέσιμο μάνας - παιδιού. Τα βρέφη που θηλάζουν αναπτύσσονται καλύτερα και γίνονται σπανιότερα παχύσαρκα. Οι γυναίκες που θηλάζουν χάνουν ευκολότερα βάρος, έχουν προστασία στις παθήσεις του μαστού μελλοντικά και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Τέλος, δεν κοστίζει τίποτα και είναι πάντα έτοιμο. Η δίαιτα στις γυναίκες που θηλάζουν περιλαμβάνει ψωμί ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά, δημητριακά, λαχανικά και φρούτα, ενώ συμπληρώνεται με σκευάσματα σιδήρου και ασβεστίου. Συνιστάται να αποφεύγεται το αλκοόλ (περιστασιακά ένα μικρό ποτήρι επιτρέπεται). Επίσης, επιτρέπονται μέχρι δύο καφέδες την ημέρα.

 Μετά τον τοκετό

Είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας όπως και το μωρό. Οι αλλαγές στο σώμα σας θέλουν περίπου δυο μήνες για να περάσουν και η κοιλιά να γίνει επίπεδη και να επανέλθει το βάρος στα προ εγκυμοσύνης επίπεδα. Είναι απαραίτητη σε αυτό το διάστημα η κατάλληλη διατροφή, η προοδευτική άσκηση και η συστηματική ξεκούραση. Έκτος από τις σωματικές αλλαγές υπάρχουν και ψυχολογικές και είναι απαραίτητο να μιλάτε γι' αυτές με τον σύζυγο, την οικογένειά σας, τους φίλους σας και μαζί μου.

Θυμηθείτε,
1ον: Με την παραμικρή ανησυχία να επικοινωνείτε μαζί μου.
2ον: Τον τελευταίο μήνα πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού χρειάζεται προσεκτική παρακολούθηση.

Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείχνετε

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Κ. ΠΛΕΥΡΗΣ
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

χρήσιμες συμβουλές για την εγκυμοσύνη και την έγκυο

συμβουλές για τη μητέρα

συμβουλές για κάθε γυναίκα

υπολογισμός βασικού μεταβολισμού

δείκτης μάζας σώματος

υπολογισμός γόνιμων ημερών

ημερομηνία τοκετού

υπολογισμός ύψους παιδιού