Οδηγίες εγκυμοσύνης

Λίγα λόγια για την εγκυμοσύνη

Αν υποψιάζεστε ότι θα γίνετε μητέρα μπορείτε να το επιβεβαιώσετε με ένα απλό test ούρων, μετά από καθυστέρηση ολίγων ημερών. Η απόλυτη εξέταση που είναι σίγουρη είναι αίματος και λέγεται β-χοριακή γοναδοτροπίνη.

Μαζί με τις ευχές μου για μια σωστή, ευχάριστη εγκυμοσύνη και ένα γερό παιδί, θα ήθελα να σας δώσω και μερικές οδηγίες για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε αποδοτικά και να μειώσουμε τα προβλήματα της κυήσεως και του τοκετού στο ελάχιστο.

Κάθε εγκυμοσύνη είναι ξεχωριστή και ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά. Κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών, ο οργανισμός σας αλλάζει και ορισμένες σωματικές ενοχλήσεις μπορεί να σας απασχολήσουν. Με τη βοήθειά μου θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε αυτές τις μικρές δυσκολίες και να απολαύσετε τη χαρά που θα νιώθετε καθώς αισθάνεστε το μωράκι σας να μεγαλώνει μέσα στο σώμα σας. Είναι πιθανό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας να είστε ευσυγκίνητη και να εξοργίζεστε πολύ πιο εύκολα, ακόμη και με μικρά πράγματα.

Αυτό οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας. Με υπομονή και τη συμπαράσταση του συντρόφου σας όλα θα περάσουν γρήγορα. Πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν μερικά συμπτώματα που τα έχουν όλες οι έγκυες. Τέτοια συμπτώματα είναι ο πόνος χαμηλά στην κοιλιά που οφείλεται στην μήτρα που μεγαλώνει, ο πόνος στη μέση, το πρησμένο στήθος, η ναυτία, οι καούρες στο στομάχι, η δυσκοιλιότητα, οι αιμορροΐδες, οι κιρσοί, το πρήξιμο των αστραγάλων, οι κράμπες, η εύκολη κόπωση, η έντoνη υπνηλία κλπ.

Η ναυτία και η τάση για εμετό είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο το πρώτο τρίμηνο της κυήσεως. Αρκετά συχνά συμβαίνει μόνο πρωί, αλλά υπάρχουν και γυναίκες στις οποίες διαρκεί όλη την ήμερα, ενώ υπάρχουν και γυναίκες που δεν έχουν καθόλου ενοχλήσεις. Καλύτερα θα ήταν να αποφεύγετε κλειστούς χώρους και με ενοχλητικές μυρωδιές. Αν τα συμπτώματα είναι έντονα και διαρκούν, πρέπει να μιλήσουμε για να σας βοηθήσω με κάποιο φάρμακο που επιτρέπεται στην αρχή της εγκυμοσύνης.

H εγκυμοσύνη είναι μια απόλυτα φυσιολογική κατάσταση, θα πρέπει όμως να κόψετε μερικές κακές συνήθειες, αν υπάρχουν, γιατί μπορούν να βλάψουν το έμβρυο. Το να καπνίζετε ή να πίνετε έχει αντίκτυπο στην κανονική ανάπτυξη του παιδιού. Επίσης, περισσότερα από δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα δεν επιτρέπονται.

Ανάμεσα στα φάρμακα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι τα παυσίπονα που έχουν παρακεταμόλη (Depon-Panadol). Εάν κάνετε χρήση ηρεμιστικών, να τα διακόψετε ή να τα μειώσετε στο ελάχιστο.

Κάτι πολύ βασικό που προέχει είναι: Αν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρουσιάσετε αίμα στα γεννητικά όργανα ή δυνατή κεφαλαλγία ή εμετούς ή οιδήματα (χεριών-ποδιών-προσώπου) ή διαταραχές στην όραση (θάμπωμα) ή λιποθυμική κατάσταση ή δύσπνοια, αν έχετε συχνοουρία και τσούξιμο, αν αυξηθεί απότομα και υπερβολικά το βάρος σας, αν παρουσιάσετε πυρετό ή αν δεν ακούτε το έμβρυο, επικοινωνήστε αμέσως μαζί μου.

Οι αριθμοί των κινητών μου τηλεφώνων είναι: 6944-333999 και 6974-441600.

Στο Μαιευτήριο ΙΑΣΩ (τηλ.210-6184000) ξέρουν πάντα που βρίσκομαι.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΜΙΑ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ.

Διαβάστε επίσης:

χρήσιμες συμβουλές για την εγκυμοσύνη και την έγκυο

συμβουλές για τη μητέρα

συμβουλές για κάθε γυναίκα

υπολογισμός βασικού μεταβολισμού

δείκτης μάζας σώματος

υπολογισμός γόνιμων ημερών

ημερομηνία τοκετού

υπολογισμός ύψους παιδιού