Διαιτολόγιο εγκύου

διαιτολόγιο εγκύουΗ σωστή ανάπτυξη του εμβρύου προϋποθέτει και τη δική σας σωστή και καλή διατροφή, χωρίς ποσοτικές και ποιοτικές υπερβολές. Μην χρησιμοποιείτε τη φράση «τρώω για δύο» για να δικαιολογήσετε τις μεγάλες ποσότητες που ίσως καταναλώνετε. Προσπαθήστε τώρα που έχει αυξηθεί η όρεξή σας, να τρέφεστε υγιεινά και να παρακολουθείτε τακτικά το βάρος σας.

Θα πρέπει να τρώτε ποικιλία φρέσκων και ακατέργαστων τροφών, για να παίρνετε όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. Οτιδήποτε καταναλώνετε ή αναπνέετε περνάει από εσάς στο έμβρυο. Είναι η κατάλληλη στιγμή λοιπόν να κόψετε το κάπνισμα, καθώς και όλες τις κακές διατροφικές συνήθειες που ίσως είχατε. Οι πρώτοι μήνες της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντικοί για το σχηματισμό των κυττάρων του εμβρύου, γι' αυτό θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα τι τρώτε. Να αποφεύγετε τα πολλά μπαχαρικά, τα αλλαντικά και τα τηγανιτά λίπη. Επίσης δεν πρέπει να καταναλώνετε αλκοόλ.

Οι βασικές θρεπτικές ουσίες που θα πρέπει να καταναλώνετε είναι οι εξής: Αμυλώδεις τροφές, Γαλακτοκομικά προϊόντα, Κρέας - Ψάρια και άλλα, Φρούτα και Λαχανικά.

 Αμυλώδεις τροφές

Οι αμυλώδεις τροφές σάς δίνουν το αίσθημα της πλήρωσης, προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά, ενώ ταυτόχρονα δεν περιλαμβάνουν πολλές θερμίδες και παρέχουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά άλατα.

Στις αμυλώδεις τροφές ανήκουν: το ψωμί, το ρύζι, το κουάκερ, το καλαμπόκι, το σιτάλευρο, τα ζυμαρικά, η σίκαλη, τα δημητριακά, οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες.

 Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα παρέχουν: ασβέστιο, πρωτεΐνες, βιταμίνη Α, ιώδιο και μαγνήσιο. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο τόσο για εσάς όσο και για τη σωστή και υγιή ανάπτυξη των οστών, αλλά και των δοντιών του εμβρύου. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης χρειάζεστε περισσότερο ασβέστιο απ' ό,τι συνήθως.

Στα γαλακτοκομικά προϊόντα ανήκουν: το τυρί, το γάλα, το γιαούρτι (προτιμήστε με χαμηλά λιπαρά).

χρήσιμες συμβουλές για την εγκυμοσύνη και την έγκυο

συμβουλές για τη μητέρα

συμβουλές για κάθε γυναίκα

υπολογισμός βασικού μεταβολισμού

δείκτης μάζας σώματος

υπολογισμός γόνιμων ημερών

ημερομηνία τοκετού

υπολογισμός ύψους παιδιού