Φλεγμονές - Κολπίτιδες - Κυστίτιδες

Φλεγμονή της πυέλου είναι η λοίμωξη των έσω γεννητικών οργάνων της γυναίκας (τραχήλου, μήτρας, σαλπίγγων και ωοθηκών). Οφείλονται σε χλαμύδια, γονόρροια και αλλά βακτηρίδια. Η μόλυνση αυτή είναι από τα κυρία αίτια στειρότητας στη γυναίκα. Η μόλυνση συνήθως μεταδίδεται σεξουαλικά και χαρακτηρίζεται από πόνους χαμηλά στην κοιλιά, πόνο στην επαφή και αιμορραγία μετά από επαφή, πρήξιμο της κοιλιάς και έντονη ευαισθησία στη γυναικολογική εξέταση.

Για τη διάγνωση γίνεται λήψη εκκρίματος απο τον κόλπο και τον τράχηλο, έλεγχος των ούρων για χλαμύδια και γονόρροια και αιματολογικός έλεγχος της φλεγμονής (λευκά - τύπος, ΤΚΕ, CRP). ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟΥ. Η θεραπεία περιλαμβάνει στην αρχή 2 ή 3 διαφορετικά αντιβιοτικά ενδοφλεβίως και μετά από του στόματος για αρκετό χρονικό διάστημα. Είναι καλύτερο να αποφεύγεται το σεξ μέχρι του τέλους της θεραπείας και να γίνονται εξετάσεις για να εξακριβωθεί ότι η λοίμωξη έχει θεραπευτεί.

 Κολπίτιδες

Ο βλεννογόνος του κόλπου καλύπτεται από επιθήλιο που παράγει υγρασία, την οποία την αισθάνεστε και την βρίσκετε στο εσώρουχό σας και είναι φυσιολογική. Η δε ποσότητά της εξαρτάται από την ημέρα του κύκλου· στις ημέρες της ωορρηξίας (μέσον του κύκλου) είναι περισσότερη. Η έλλειψη αυτής της βλέννας προκαλεί προβλήματα στην επαφή (τραυματισμούς) και μολύνσεις.

Η φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου διατηρεί το pH του κόλπου φυσιολογικό και εμποδίζει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, ενώ επίσης λειτούργει και ως λιπαντικό.

Αυξημένη ποσότητα κολπικού υγρού μπορεί να οφείλεται σε:

  1. Τριχομονάδες: Χαρακτηρίζεται απο ένα αφρώδες δύσοσμο έκκριμα, καύσο, κνησμό και δυσπαρευνία. Χρειάζονται θεραπεία και οι δύο σύντροφοι.
  2. Γονόρροια: Λευκοπράσινο ή καφετί έκκριμα - μικροβιολογική διάγνωση και εύκολη θεραπεία και στους δύο συντρόφους.
  3. Βακτηριδιακή κολπίτιδα: Κυρίως απο το μικρόβιο Gardenella Vaginalis. Το έκκριμα έχει έντονη οσμή ψόφιου ψαριού και συνυπάρχει κνησμός και δυσουρία. Εύκολη η αντιμετώπιση.
  4. Μυκητιασική κολπίτιδα (μύκητας Candida Albicans συνήθως): Είναι άποικος του κόλπου και προκαλεί πρόβλημα όταν αυξηθεί ο πληθυσμός του. Όταν π.χ. γίνει λήψη αντιβιοτικών και σκοτωθούν τα βακτηρίδια του κόλπου που τον κρατούν υπό έλεγχο. Χαρακτηρίζεται απο παχύ λευκό έκκριμα, έντονη ερυθρότητα, κνησμό και δυσπαρευνία.
  5. Χλαμύδια.
  6. Οι κολπίτιδες γίνονται όταν διαταράσσεται η χλωρίδα του κόλπου, ενώ οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες προκύπτουν μετά απο επαφή. Κακή κολπική υγιεινή με υπερβολικές πλύσεις, πολλοί σεξουαλικοί σύντροφοι και παρά φύσιν επαφές, αυξάνουν τον κίνδυνο κολπίτιδων. Διάφοροι άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τη συχνότητα κολπίτιδων είναι ο διαβήτης, η εγκυμοσύνη, ορμονικές μεταβολές, η παχυσαρκία κλπ.

Υπάρχουν και άλλες ευτυχώς σπάνιοι σήμερα νόσοι όπως η γονόρροια, η σύφιλη, οι ιοί των θηλωμάτων (HPV), ο έρπης (HSV), οι ιογενείς ηπατίτιδες και το σύνδρομο AIDS, για τις οποίες η πλειονότητα των εφήβων θα πρέπει να ενημερώνεται, γιατί η μετάδοσή τους γίνεται από υγιείς φορείς, λόγω της συχνά σιωπηρής πορείας των λοιμώξεων. Η χρήση του προφυλακτικού θα πρέπει να είναι μόνιμη και διαρκής, αν και δεν παρέχει πλήρη εξασφάλιση στη μετάδοση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Η ενεργητική προστασία περιλαμβάνει τα εμβόλια της ηπατίτιδας Α και Β και έναντι των θηλωμάτων (θα πρέπει να εμβολιάζονται όλοι οι έφηβοι).

χρήσιμες συμβουλές για την εγκυμοσύνη και την έγκυο

συμβουλές για τη μητέρα

συμβουλές για κάθε γυναίκα

υπολογισμός βασικού μεταβολισμού

δείκτης μάζας σώματος

υπολογισμός γόνιμων ημερών

ημερομηνία τοκετού

υπολογισμός ύψους παιδιού