Υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα γυναικολόγος μαιευτήραςΌταν ένα ζευγάρι προσπαθεί 2-3 φορές την εβδομάδα για ένα έτος και δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη, τότε μιλούμε για υπογονιμότητα.

Η κύηση είναι αποτέλεσμα πολλών παραμέτρων. Την κατάλληλη ημέρα η γυναίκα πρέπει να απελευθερώσει ένα ωάριο (ωορρηξία) και αυτό να ταξιδέψει μέσα από τη σάλπιγγα προς τη μήτρα. Από τον άνδρα χρειάζεται να έχουμε καλή ποσότητα και ποιότητα σπέρματος μέσα στη μήτρα μετά απο επαφή, να γίνει γονιμοποίηση και το ενδομήτριο να είναι κατάλληλο για να εμφυτευτεί το έμβρυο.

Τα προβλήματα της υπογονιμότητας οφείλονται κατά το 1/3 στον άνδρα, κατά το 1/3 στη γυναίκα και κατά το υπόλοιπο 1/3 σε συνδυασμό αιτιών και από τους δύο ή σε άγνωστους παράγοντες.

Όσον αφορά στους άνδρες, το πρόβλημα μπορεί να σχετίζεται με τη μεταφορά του σπέρματος (εκσπερμάτιση) ή με την παραγωγή του, που είναι και το συνηθέστερο. Μερικοί άνδρες δεν παράγουν σπέρμα ή παράγουν πολύ λίγο από τη γέννησή τους, ενώ κάποιοι άλλοι από αιτίες όπως τραυματισμοί ή ασθένειες. Τοξίνες από το περιβάλλον, τα φυτοφάρμακα ή ο μόλυβδος, μπορεί επίσης να προκαλέσουν ολιγοσπερμία η αζωοσπερμία. Επίσης, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ επηρεάζουν προσωρινά την ποιότητα του σπέρματος.

Ο έλεγχος του σπέρματος είναι σχετικά απλός και γίνεται με το σπερμοδιάγραμμα, με το οποίο ελέγχεται ο αριθμός, το σχήμα και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται ορμονικός έλεγχος.

Για τη γυναίκα το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι ο έλεγχος της ωορρηξίας, ο οποίος γίνεται με πολλούς τρόπους· από την αλλαγή της θερμοκρασίας του σώματος, την αλλαγή της υφής της τραχηλικής βλέννης, τα τεστ ωορρηξίας απο το φαρμακείο, τα επίπεδα των ορμονών στο αίμα της γυναίκας και την υπερηχογραφική εξέταση των ωοθηκών (σημειώστε ότι για να γίνει ωορρηξία, το ωοθυλάκιο πρέπει να φτάσει σε διάμετρο δύο εκατοστών). Μεγάλη σημασία έχει η ηλικία της γυναίκας, δεδομένου ότι μετά τα 35 έτη η παραγωγή ωαρίων μειώνεται σταδιακά και σταματάει με την κλιμακτήριο. Άλλο πρόβλημα γυναικείας στειρότητας είναι η απόφραξη των σαλπίγγων απο φλεγμονές, ενδομητρίωση ή χειρουργηθείσα εξωμήτρια κύηση.

χρήσιμες συμβουλές για την εγκυμοσύνη και την έγκυο

συμβουλές για τη μητέρα

συμβουλές για κάθε γυναίκα

υπολογισμός βασικού μεταβολισμού

δείκτης μάζας σώματος

υπολογισμός γόνιμων ημερών

ημερομηνία τοκετού

υπολογισμός ύψους παιδιού