Τι πρέπει να προσέχει κάθε γυναίκα

Συμβουλές για κάθε γυναίκα

Για κάθε γυναίκα

Η συχνότερη αιτία που φέρνει μια γυναίκα στο γυναικολόγο είναι οι αιμορραγίες. Οι αιτίες που τις προκαλούν είναι οι πολύποδες, τα ινομυώματα, οι ορμονικές διαταραχές και -προσοχή- ο καρκίνος του τραχήλου και του σώματος της μήτρας, όπως επίσης οι όγκοι και οι κύστεις των ωοθηκών.

Κάθε γυναίκα που εμφανίζει αιμορραγία ανεξάρτητη από την περίοδό της και ειδικώς μετά από επαφή ή και ανεξάρτητα από αυτήν, πρέπει να ελέγχεται ως ύποπτη.

Περισσότερη προσοχή χρειάζεται για τις γυναίκες γύρω από την κλιμακτήριο, δηλαδή τα 50 χρόνια, ενώ επιβαρυντικοί παράγοντες θεωρούνται η παχυσαρκία, το κάπνισμα και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Είναι τεράστια η συμβολή του τεστ Παπανικολάου για την πρόληψη του συχνότερου καρκίνου των γυναικών,  δηλαδή του καρκίνου του τραχήλου. Η εξέταση είναι απαραίτητη ανά έτος από την εποχή που η γυναίκα αρχίζει να έχει σχέσεις και πρέπει να συνοδεύεται από διακολπικό υπερηχογράφημα για να αποκλειστεί η ύπαρξη ινομυωμάτων, κύστεων των ωοθηκών κλπ.

Επιμένοντας στην πρόληψη, θα ήθελα να συμβουλέψω κάθε γυναίκα να κάνει ψηλάφηση στο στήθος της μια φορά το μήνα, μια εβδομάδα περίπου μετά την περίοδο. Πρέπει να γίνει συνήθεια και ο καλύτερος τρόπος είναι μέσα στο μπάνιο, με μπόλικο σαπούνι για να γλιστρά το χέρι και κάθε διόγκωση να ελέγχεται. Αν ψηλαφήσετε οτιδήποτε, πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Πρέπει, επίσης, να παρατηρείτε το δέρμα σας να έχει φυσιολογική όψη, οι θηλές να μην έλκονται προς τα μέσα και οι φλέβες που υπάρχουν να μην αυξάνονται. Η πρώτη μαστογραφία γίνεται στο 35ο έτος, εκτός αν υπάρχει ιστορικό καρκίνου μαστού στην οικογένεια, οπότε ο έλεγχος αρχίζει νωρίτερα και πρέπει να είναι συστηματικότερος (μια δεκαετία νωρίτερα από την ηλικία του πρώτου κρούσματος στην οικογένεια). Σημειώστε ότι η ακτινοβολία μιας μαστογραφίας από τα σύγχρονα ακτινολογικά μηχανήματα είναι αμελητέα. Η επανάληψη γίνεται στα 40 και μετά ανά έτος.

χρήσιμες συμβουλές για την εγκυμοσύνη και την έγκυο

συμβουλές για τη μητέρα

συμβουλές για κάθε γυναίκα

υπολογισμός βασικού μεταβολισμού

δείκτης μάζας σώματος

υπολογισμός γόνιμων ημερών

ημερομηνία τοκετού

υπολογισμός ύψους παιδιού