Τεστ Παπ - Κολποσκόπηση

Κόλπος κόπωση test pap τεστ ΠαπανικολάουΤο Τεστ Παπανικολάου ελέγχει αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας για να βρει προκαρκινικές αλλοιώσεις. Μπορεί επίσης να εντοπίσει φλεγμονές, ορισμένες από τις οποίες οφείλονται σε ιούς που προκαλούν τον καρκίνο της μήτρας. Πρέπει να γίνεται μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή, έστω κι αν το κορίτσι έχει εμβολιαστεί. Σημειώστε ότι ο εμβολιασμός θεωρείται απαραίτητος και μπορεί να καλύψει μέχρι και το 92% των περιπτώσεων μολύνσεως από τους υπεύθυνους ιούς.

Η καλύτερη περίοδος για τη λήψη είναι μεταξύ 10ης και 20ης ημέρας του κύκλου και καλό είναι τις δύο προηγούμενες ημέρες να μην έχετε επαφή ούτε να έχετε χρησιμοποιήσει ενδοκολπικές πλύσεις, υπόθετα ή αλοιφές.

Η διάρκεια της λήψης του είναι λίγα λεπτά, ακολουθείται από διακολπικό υπερηχογράφημα για τον έλεγχο των έσω γεννητικών οργάνων και είναι ανώδυνο.

Το Τεστ Παπανικολάου δεν είναι πάντα 100% ακριβές. Μπορεί να υπάρξουν ψευδώς θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα, γι’ αυτό και είναι σκόπιμη η ετήσια επανάληψη.

Αν η εξέταση δείξει μια σημαντική αλλαγή στα κύτταρα του τραχήλου (αυτό δεν σημαίνει πάντα κακοήθεια), πρέπει να γίνει κολποσκόπηση.

Το κολποσκόπιο λειτουργεί σαν μικροσκόπιο και επιτρέπει στο γιατρό να δει σε μεγέθυνση τον τράχηλο και τον κόλπο.

Με ειδικές χρωστικές ελέγχουμε, ανάλογα με την πρόσληψη, τα σημεία βλαβών απ' όπου και παίρνουμε βιοψία, από το αποτέλεσμα της οποίας καθορίζεται και η παραπέρα θεραπεία.

Μια γυναίκα έχει αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο τραχήλου της μήτρας:

  • Όταν δεν έχει κάνει το εμβόλιο
  • Όταν δεν λαμβάνει προφυλάξεις (προφυλακτικό)
  • Όταν αρχίζει νωρίς να έχει σεξουαλικές επαφές (πριν τα 18)
  • Όταν έχει πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους
  • Όταν καπνίζει.

χρήσιμες συμβουλές για την εγκυμοσύνη και την έγκυο

συμβουλές για τη μητέρα

συμβουλές για κάθε γυναίκα

υπολογισμός βασικού μεταβολισμού

δείκτης μάζας σώματος

υπολογισμός γόνιμων ημερών

ημερομηνία τοκετού

υπολογισμός ύψους παιδιού