Πολυκυστικές ωοθήκες

Πολυκυστικές ωοθήκες γυναικολόγοςΣε φυσιολογικές καταστάσεις, οι ωοθήκες παράγουν μεγάλες ποσότητες οιστρογόνων και προγεστερόνης που εμφανίζεται μετά την ωορρηξία και σε μεγάλες ποσότητες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και μικρότερες ποσότητες τεστοστερόνης (ανδρική ορμόνη). Στην περίπτωση των πολυκυστικών ωοθηκών, η τεστοστερόνη μπορεί να αυξηθεί.

Είναι αγνώστου αιτιολογίας πάθηση και υπάρχει μικρή κληρονομικότητα στην εμφάνισή της. Σε πολλές γυναίκες εμφανίζεται όταν είναι υπέρβαρες και πρόσφατες έρευνες τη συσχετίζουν με την αντίσταση στην ινσουλίνη και την ανάπτυξη διαβήτη.

Σχετίζεται με διαταραχές της περιόδου (συνήθως αραιομηνόρροια και για πολύ καιρό), ακμή, τριχοφυΐα (υπερπαραγωγή τεστοστερόνης), παχυσαρκία και υπογονιμότητα (οφείλεται σε μείωση της συχνότητας ή απουσία ωορρηξίας).

Η διάγνωση τίθεται με το ιστορικό και τη γυναικολογική εξέταση και επιβεβαιώνεται με το υπερηχογράφημα και τον ορμονικό έλεγχο. Κάθε γυναίκα έχει το δικό της προφίλ και δυναμικό γονιμότητας, γι’ αυτό και η θεραπεία εξατομικεύεται. Μία συνήθης αντιμετώπιση γίνεται με αντισυλληπτικά χάπια για την τακτοποίηση της περιόδου και την πρόληψη οστεοπόρωσης, εξίσου όμως σημαντική είναι η απώλεια βάρους και η σωματική άσκηση, που θα μειώσει και τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη αλλά και άλλες εκδηλώσεις του συνδρόμου.

Πολλές φορές η εμπλοκή ενδοκρινολόγου στην αντιμετώπιση του συνδρόμου είναι απαραίτητη. Παλαιοτέρα εφαρμοζόταν σφηνοειδής εκτομή των ωοθηκών για τον έλεγχο της ωορρηξίας, σήμερα όμως υπάρχουν πολλά φάρμακα με τα οποία αυτή επιτυγχάνεται. Η συστηματική αντιμετώπιση εξασφαλίζει αυξημένη αυτοπεποίθηση στη γυναίκα, καλύτερη γονιμότητα και οπωσδήποτε καλύτερη εμφάνιση.

χρήσιμες συμβουλές για την εγκυμοσύνη και την έγκυο

συμβουλές για τη μητέρα

συμβουλές για κάθε γυναίκα

υπολογισμός βασικού μεταβολισμού

δείκτης μάζας σώματος

υπολογισμός γόνιμων ημερών

ημερομηνία τοκετού

υπολογισμός ύψους παιδιού