Ινομυώματα


Ινομυώματα | γυναικολόγοςΤα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι της μήτρας, εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου και εντοπίζονται κάτω από τη βλεννογόνο της μήτρας (υποβλεννογόνια), μέσα στο τοίχωμα της μήτρας (ενδοτοιχικά) ή και εξωτερικά (υπορρογόνια).

Η συχνότητα εμφάνισης των ινομυωμάτων είναι στο 5% των γυναικών. Συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα. Μπορεί να σχετίζονται με στειρότητα, αποβολές ή πρόωρο τοκετό. Ο κίνδυνος εξαλλαγής τους είναι σπάνιος (1-2 τοις χιλίοις).

Τα συμπτώματα που προκαλούν είναι ανάλογα με την εντόπιση και το μέγεθός τους, όπως παρατεταμένες και μεγάλες περίοδοι, αιμορραγία ενδιάμεσα των περιόδων, πόνοι στην κοιλιά ή στην επαφή, αίσθημα βάρους και πίεσης, συχνουρία, δυσκολία σύλληψης κλπ. Η διάγνωση είναι εύκολη και γίνεται υπερηχογραφικά, ενώ σπάνια είναι απαραίτητη και μαγνητική τομογραφία.

Όταν προκαλούν αναιμία, υπογονιμότητα, αποβολές, πόνους ή προβλήματα στην ούρηση, πρέπει να θεραπεύονται. Η αντιμετώπιση ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση τους, τα συμπτώματα που προκαλούν και την ηλικία της γυναίκας και γίνεται είτε φαρμακευτικά (αντιγοναδοτροφίνες κλπ) είτε χειρουργικά (τα υποβλεννογόνια με υστεροσκοπικό χειρουργείο χωρίς τομές από τον τράχηλο και τα ενδοτοιχικά και υπορρογόνια με λαπαροσκοπικό ή ανοικτό χειρουργείο). Σπάνια είναι τόσα πολλά, που πρέπει να αφαιρεθεί και η μήτρα.

Ο εμβολισμός της μητριαίας αρτηρίας με τον οποίο ατροφεί το ινομύωμα, αλλά και η καταστροφή του με τη χρήση συνδυασμού μαγνητικής τομογραφίας με εστιασμένη δέσμη υπερήχων είναι μέθοδοι που υπόσχονται πολλά στο μέλλον, δεδομένου ότι σήμερα είναι πολύ ακριβές και δεν έχουν τεκμηριωθεί πλήρως.

Δυο λόγια για τους ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ της μήτρας: είναι είτε ενδομήτριοι είτε τραχηλικοί. Οπτικά είναι μια μικρή μπάλα με λεπτό μίσχο. Τα συμπτώματά τους είναι αιμορραγίες (κάποιες φορές μετά από επαφή) και πόνοι. Πολύ σπάνια εξαλλάσσονται. Η αφαίρεσή τους γίνεται ή υστεροσκοπικά ή με απόξεση, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και δεν χρειάζεται νοσηλεία.

χρήσιμες συμβουλές για την εγκυμοσύνη και την έγκυο

συμβουλές για τη μητέρα

συμβουλές για κάθε γυναίκα

υπολογισμός βασικού μεταβολισμού

δείκτης μάζας σώματος

υπολογισμός γόνιμων ημερών

ημερομηνία τοκετού

υπολογισμός ύψους παιδιού