Ενδομητρίωση

ΕνδομητρίωσηΤο εσωτερικό πέταλο που καλύπτει τη μήτρα λέγεται ενδομήτριο. Εδώ εμφυτεύεται το έμβρυο και η απόπτωσή του στο τέλος του κύκλου αποτελεί το αίμα της περιόδου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανάπτυξη του ενδομητρίου γίνεται εκτός της μήτρας και η κατάσταση λέγεται ενδομητρίωση.

Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης ποικίλουν απο λίγα έως καθόλου, ενώ μερικές γυναίκες εμφανίζουν σοβαρό πόνο που επαναλαμβάνεται με την περίοδο για χρόνια.

Τα συμπτώματα εξαρτώνται απο τη θέση και την έκταση των ενδομητριωμάτων, καθώς και από το σημείο εντοπισμού τους.

Συχνά υπάρχει πόνος με την επαφή, πόνος άσχετα με την περίοδο και διαταραχές από το έντερο (επώδυνες κινήσεις του εντέρου, διάρροια, δυσκοιλιότητα ή και αιμορραγία από το έντερο). Μπορεί να συνυπάρχει επώδυνη ούρηση, προεμμηνορησιακό σύνδρομο, ανώμαλες αιμορραγίες, πόνοι στα κάτω άκρα και αρκετά συχνά δυσκολία γονιμότητας. Επιπλέον, όλα αυτά δημιουργούν συναισθηματικές δυσκολίες και ελαφρά κατάθλιψη.

Ως διαγνωστικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται οι υπέρηχοι, απαραίτητη όμως είναι και η λαπαροσκόπηση και συχνά η κολονοσκόπηση για να είμαστε απόλυτοι στη διάγνωση. Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, την έκταση της ενδομητρίωσης, την ηλικία της γυναίκας και την επιθυμία της για γονιμότητα.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι τα από του στόματος αντισυλληπτικά, αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα και ειδικές ορμονικές θεραπείες (αντιγοναδοτροφινες κλπ). Χειρουργικά, σήμερα, τα μεγάλα ενδομητριώματα αντιμετωπίζονται λαπαροσκοπικά.

χρήσιμες συμβουλές για την εγκυμοσύνη και την έγκυο

συμβουλές για τη μητέρα

συμβουλές για κάθε γυναίκα

υπολογισμός βασικού μεταβολισμού

δείκτης μάζας σώματος

υπολογισμός γόνιμων ημερών

ημερομηνία τοκετού

υπολογισμός ύψους παιδιού