Εμμηνόπαυση

ΕμμηνόπαυσηΌταν οι ωοθήκες σταματήσουν να παράγουν οιστρογόνα, έρχεται το τέρμα της περιόδου. Στις περισσότερες γυναίκες έρχεται γύρω στα 50 χρόνια (45-55), σπανιότερα έρχεται νωρίτερα. Οι αλλαγές με το σταμάτημα των ορμονών (οιστρογόνων) και η προσαρμογή που ακολουθεί, διαρκούν απο εβδομάδες έως και μήνες, ενώ συχνά γίνονται χωρίς καμία ενόχληση. Οι ωοθήκες παύουν να λειτουργούν, η περίοδος σταματά και η εγκυμοσύνη είναι αδύνατη. Είναι μια φυσιολογική βιολογική διαδικασία και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει το τέλος της σεξουαλικότητας ή της νιότης.

Μερικές φορές το σταμάτημα δεν είναι απότομο, αλλά μεσολαβεί κενό μηνών ανάμεσα στις περιόδους, χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί η επόμενη περίοδος. Εδώ χρειάζεται προσοχή, γιατί είναι δυνατή η ωορρηξία και συνεπώς η εγκυμοσύνη.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Χρειάζεται έλεγχος γιατί κάθε αιμορραγία, ιδίως μετά το σταμάτημα της περιόδου, είναι ύποπτη.

 Συμπτώματα που ενοχλούν

  • Εξάψεις που συνοδεύονται από ιδρώτα (ιδίως νυκτερινό), μία ή πολλές φορές το 24ωρο.
  • Δυσπαρευνία - αίσθημα καύσου ή και φαγούρα (αποτέλεσμα της ατροφίας - ξηρότητας του κόλπου). Η μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων δημιουργεί ατροφία στο επιθήλιο που καλύπτει τον κόλπο και έτσι γίνεται ξηρό, λεπτότερο και λιγότερο ελαστικό.
  • Κράμπες (μυρμήγκιασμα).
  • Έντονα συναισθήματα (κατάθλιψη - κυκλοθυμία - ευερεθιστότητα).
  • Συχνοί πόνοι στις αρθρώσεις και τους μυς και υπέρταση.
  • Το σταμάτημα της παραγωγής οιστρογόνων ίσως κάνει τα οστά εύθραυστα (οστεοπόρωση).
  • Μπορεί επίσης να διαταράξει το μεταβολισμό της χοληστερίνης, γιατί παύει η ευεργετική δράση των οιστρογόνων και έτσι έχουμε αύξησή της με επιπτώσεις στα αγγεία (αρτηριοσκλήρωση).
  • Αποτέλεσμα της απώλειας της ελαστικότητας του κόλπου και της ουρήθρας είναι συχνά η απώλεια ούρων από προσπάθεια κατά τον βήχα, το γέλιο ή όταν σηκώνετε βάρος.

χρήσιμες συμβουλές για την εγκυμοσύνη και την έγκυο

συμβουλές για τη μητέρα

συμβουλές για κάθε γυναίκα

υπολογισμός βασικού μεταβολισμού

δείκτης μάζας σώματος

υπολογισμός γόνιμων ημερών

ημερομηνία τοκετού

υπολογισμός ύψους παιδιού