Γεννητική Πρόπτωση

Γεννητική πρόπτωσης γυναικολόγοςΗ χαλάρωση των συνδέσμων που συγκρατούν τη μήτρα οδηγεί σε κυστεοκήλη - ορθοκήλη και όταν η κατάσταση επιδεινωθεί, φτάνει μέχρι και το σημείο που όλη η μήτρα βγαίνει έξω από τον κόλπο (ολική γεννητική πρόπτωση).

Η ενόχληση που αισθάνεται η γυναίκα είναι μπούκωμα σαν βάρος που θέλει να φύγει στην περιοχή του περινέου και πόνος στη μέση. Ως αίτια αναφέρουμε δύσκολους - εργώδεις τοκετούς, παχυσαρκία και σήκωμα βαρών. Οπότε προληπτικά προσπαθούμε να μην παχαίνουμε (αν είστε υπέρβαρη να χάσετε βάρος), να μην σηκώνουμε βάρη και να μην φοράμε στενούς κορσέδες που πιέζουν προς τα κάτω. Αμέσως μετά τον τοκετό να γίνονται ασκήσεις των μυών του περινέου.

Επειδή ο κίνδυνος μολύνσεων ή ουρολοιμώξεων είναι αυξημένος, η αντιμετώπιση είναι απαραίτητη.

Μετά από ειδικό ουρογεννητικό έλεγχο (κυστεομανομέτρηση), γίνεται προσθοπίσθια κολπορραφή ή συχνότερα σήμερα τοποθέτηση πλέγματος. Αν η πρόπτωση είναι μεγάλη, κάνουμε ολική κολπική υστερεκτομή σε μεγάλες γυναίκες. Σε όλες τις περιπτώσεις, αν υπάρχει απώλεια ούρων από ανεπάρκεια του σφιγκτήρα, τοποθετείται ταινία TVT-O (TVT-O procedure for stress urinary incontinence - YouTube).

χρήσιμες συμβουλές για την εγκυμοσύνη και την έγκυο

συμβουλές για τη μητέρα

συμβουλές για κάθε γυναίκα

υπολογισμός βασικού μεταβολισμού

δείκτης μάζας σώματος

υπολογισμός γόνιμων ημερών

ημερομηνία τοκετού

υπολογισμός ύψους παιδιού