Γιατί πρέπει να εξετάζετε τους μαστούς σας

Γιατί πρέπει να εξετάζετε τους μαστούς σας

Δυστυχώς, μία στις 7 ενήλικες Ελληνίδες και χωρίς οικογενειακό ιστορικό θα αναπτύξει κακοήθεια στους μαστούς. Η έγκαιρη διάγνωση σώζει (το 95% των ασθενών θεραπεύονται πλήρως). Οι μηνιαίες εξετάσεις σας βοηθούν να γνω­ρίζετε τους μαστούς σας και αυτό σας διευκο­λύνει να εντοπίσετε τυχόν αλλαγές πάνω τους. Επίσης, σας δίνει ένα προβά­δισμα έναντι πιθανών προβλημάτων. Αν προσέξετε κάποια αλλαγή στο στήθος σας, δείτε το γιατρό σας αμέσως. Είναι ο μόνος τρόπος να επιβεβαιώσετε ότι το στήθος σας δεν έχει πρόβλημα.

 Αλλαγές του Μαστού

Οι περισσότερες Αλλαγές του Μαστού δεν υποκρύπτουν καρκίνο. Ωστόσο, κάποιες αλλαγές μπορεί να υποδηλώνουν άλλα προβλήματα όπως:

 • Ινοκυστικές νόσοι (ακίνδυνες, αλλά κάποιες φορές επώδυνες κύστεις)
 • Λοίμωξη (ειδικά κατά το θηλασμό)
 • Καλοήθη ογκίδια

Τα κυριότερα συμπτώματα που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν είναι:

 1. Ψηλαφητός όγκος στο μαστό
 2. Πρήξιμο με πόνο στο στήθος
 3. Αιματηρό έκκριμα θηλής 
 4. Εμφανείς αλλαγές στο σχήμα και το δέρμα του μαστού
 5. Λεμφαδένες ή πρήξιμο στη μασχάλη

 

Πως να εξετάζετε τους μαστούς σαςΠώς να εξετάζετε τους μαστούς σας

Ελέγξτε τους μαστούς σας περίπου μία εβδομάδα μετά την έναρξη της περιόδου σας. Αν δεν έχετε περίοδο ελέγξτε τους μαστούς σας την ίδια μέρα κάθε μήνα. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αν παρατηρήσετε βλάβες όπως ογκίδια ή λακκάκια. Αναφέρετε οπωσδήποτε την ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού για καρκίνο μαστού.


Ψηλαφίστε για Βλάβες

Ξαπλώστε με ένα μαξιλάρι κάτω από τον ένα ώμο σας. Σηκώστε το χέρι πάνω στο μαξιλάρι και πάνω από το κεφάλι σας. Μετά ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα από μία φορά το καθένα:

 • Καθώς ελέγχετε τους μαστούς σας, χρησιμοποιήστε κατακόρυφη ή ελικοειδή φορά έτσι ώστε οι περιοχές που ελέγχετε να επικαλύπτονται.
 • Ελέγξτε από το λαιμό σας μέχρι τη γραμμή του στηθόδεσμου. Βεβαιωθείτε ότι συμπεριλάβατε και τη μασχάλη καθώς και το στέρνο.
 • Μετακινήστε τα δάκτυλά σας σε κύκλους σε μέγεθος δεκάρας.
 • Μην σηκώνετε τα δάκτυλά σας από το στήθος.

 

Κατακόρυφη φορά

 

Ελικοειδής φορά

 


Ψηλαφίστε για Βλάβες

Χρησιμοποιήστε τις ράγες των δακτύλων, όχι τα ακροδάκτυλα. Ξεκινήστε με ελαφρά πίεση. Επαναλάβατε με μέτρια πίεση και μετά.

 Κοιτάξτε για Βλάβες

Κάποιες βλάβες μπορούμε να τις δούμε, αλλά όχι να τις ψηλαφίσουμε. Για να δείτε για βλάβες, σταθείτε μπροστά από έναν καθρέ­φτη και ακολουθήστε τα απλά αυτά βήματα.

 Χέρια στο Πλάι

Σταθείτε με τα χέρια στο πλάι. Κοιτάξτε για αλλαγές στο χρώμα ή την υφή του δέρματος και της θηλής σας. Σταυρώστε τα χέρια πίσω από το λαιμό σας και κοιτάξτε ξανά.


 Χέρια στους Γοφούς

Πιέστε τα χέρια στους γοφούς για να τεντώσετε τους θωρακικούς μύες. Κοιτάξτε για λακκάκια, πτυχώσεις ή άλλες αλλαγές. Ελέγξτε ξανά σκύβοντας μπροστά και γυρνώντας από τη μία πλευρά στην άλλη. Κοιτάξτε για Έκκριμα

Έκκριμα από τη θηλή που είναι σκούρο ή αιματηρό ή βγαίνει χωρίς να πιέζεται η θηλή, θα πρέπει να ελέγχεται από το γιατρό σας. Καθαρό ή γαλακτώδες έκκριμα μπορεί να είναι φυσιολογικό. 

 Διαγνωστική αντιμετώπιση

Η μαστογραφία είναι σημαντικότατη εξέταση για κάθε γυναίκα, δεδομένου ότι αποκαλύπτει αλλαγές και αλλοιώσεις στο μαστό πολύ πριν γίνουν αντιληπτές με την ψηλάφιση. Οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη μέθοδο εκλογής στον πληθυσμό για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η ψηφιακή μαστογραφία (η πρώτη στα 35 έτη, η επόμενη στα 40 και μετά ανά έτος). Σε περίπτωση που ανήκετε σε ομάδα υψηλού κίνδυνου (π.χ. λόγω ιστορικού), ακολουθείται άλλη παρακολούθηση. Όταν ο μαστός είναι πυκνός, είναι απαραίτητο και το υπερηχογράφημα των μαστών.

Για τον έλεγχο με τη μαστογραφία χρησιμοποιούμε την κλίμακα BI-RADS:

 • Στην κατηγορία 0 δεν υπάρχουν σαφή ευρήματα (απαραίτητος είναι ο περαιτέρω απεικονιστικός έλεγχος: υπερηχογράφημα μαστών, μαγνητική μαστογραφία κλπ)
 • Στην κατηγορία 1 είναι αρνητική
 • Στην κατηγορία 2 μιλούμε για καλοήθη ευρήματα
 • Στην κατηγορία 3 για πιθανώς καλοήθη ευρήματα και συνίσταται επανέλεγχος σε 6 μήνες
 • Στις κατηγορίες 4 και 5 υπάρχουν ύποπτες βλάβες και είναι απαραίτητη η βιοψία.

Τέλος, η κλίμακα ACR ελέγχει την πυκνότητα των μαστών και ως εκ τούτου τη δυσκολία διαγνώσεως και είναι I. -> 0%, II. -> 25%, III. -> 50% και IV. ->100%.

χρήσιμες συμβουλές για την εγκυμοσύνη και την έγκυο

συμβουλές για τη μητέρα

συμβουλές για κάθε γυναίκα

υπολογισμός βασικού μεταβολισμού

δείκτης μάζας σώματος

υπολογισμός γόνιμων ημερών

ημερομηνία τοκετού

υπολογισμός ύψους παιδιού